Pyszny pieczony ser brie – jak go zrobić?
Pyszny pieczony ser brie – jak go zrobić?
Ser pleśniowy to prawdziwy przysmak. Dobrze sprawdza się jako element kanapek, sałatek, a nawet dodatek do mięs na ciepło. Nie tylko z dodatkami ser pleśniowy brie może smakować doskonale. Bardzo dobry jest w wersji pieczonej i gorącej – dosłownie rozpływa się w ustach.
Niezbędne produkty spożywcze
Aby przyrządzić pyszny przypieczony ser, niezbędne jest zebranie odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich znajdują się:
* 4 serki brie po 50 g,
* 1/2 szklanki mąki,
* 1/2 szklanki sosu z żurawiny,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* 1 jajko,
* 1 łyżka wody,
* olej.Krok pierwszy
Na jeden talerzyk wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, a do głębokiego talerza wbić jajko. Rozbić je z mlekiem na płynną masę. Można dodać odrobinę dowolnych przypraw, jeśli lubi się ostrzejsze smaki.
Krok drugi
Serek odpakować z papierka, po czym w całości, bez przekrawania go moczyć najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Po zrobieniu pierwszej panierki jeszcze raz obtoczyć go w jajkach i bułce tartej. Będzie to zabezpieczenie przed wyciekaniem sera na zewnątrz.
Krok trzeci
Olej przelać na patelnię i podgrzać mocno. Układać na nim pokryty panierką ser i smażyć, aż panierka z obu stron będzie mocno brązowa.Usmażony serek odkładać na talerz włożony papierem do pieczenia, żeby nadmiar tłuszczu został wchłonięty przez papier. Sos żurawinowy zmiksować, po czym podawać smażony ser razem z odrobiną sosu. Niepowtarzalny smak gwarantowany.