Pyszny pieczony ser brie – jak go zrobić?

Opiekun artykułu: dawka
Advertising
Pyszny pieczony ser brie – jak go zrobić?

Pyszny pieczony ser brie – jak go zrobić?

Ser pleśniowy to prawdziwy przysmak. Dobrze sprawdza się jako element kanapek, sałatek, a nawet dodatek do mięs na ciepło. Nie tylko z dodatkami ser pleśniowy brie może smakować doskonale. Bardzo dobry jest w wersji pieczonej i gorącej – dosłownie rozpływa się w ustach.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Aby przyrządzić pyszny przypieczony ser, niezbędne jest zebranie odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich znajdują się:
    * 4 serki brie po 50 g,
    * 1/2 szklanki mąki,
    * 1/2 szklanki sosu z żurawiny,
    * 1/2 szklanki bułki tartej,
    * 1 jajko,
    * 1 łyżka wody,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na jeden talerzyk wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, a do głębokiego talerza wbić jajko. Rozbić je z mlekiem na płynną masę. Można dodać odrobinę dowolnych przypraw, jeśli lubi się ostrzejsze smaki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Serek odpakować z papierka, po czym w całości, bez przekrawania go moczyć najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Po zrobieniu pierwszej panierki jeszcze raz obtoczyć go w jajkach i bułce tartej. Będzie to zabezpieczenie przed wyciekaniem sera na zewnątrz.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Olej przelać na patelnię i podgrzać mocno. Układać na nim pokryty panierką ser i smażyć, aż panierka z obu stron będzie mocno brązowa.Usmażony serek odkładać na talerz włożony papierem do pieczenia, żeby nadmiar tłuszczu został wchłonięty przez papier. Sos żurawinowy zmiksować, po czym podawać smażony ser razem z odrobiną sosu. Niepowtarzalny smak gwarantowany.