Jak przyrządzić lemoniadę arbuzową?

Opiekun artykułu: kargoo
Advertising
Jak przyrządzić lemoniadę arbuzową?

Jak przyrządzić lemoniadę arbuzową?

Arbuz to wyjątkowo dobry sposób na ochłodzenie organizmu w czasie upałów. Składa się niemal w całości z wody, a do tego zawiera sporo składników odżywczych. W połączeniu z innymi orzeźwiającymi dodatkami może stać się ulubionym napojem całej rodziny zamiast tradycyjnej lemoniady cytrynowej.

Advertising
Advertising
  • Arbuzowa lemoniada z cytryną

    Arbuzowa lemoniada z cytryną

    Orzeźwiającą moc arbuzową można połączyć z cytryną, tworząc smaczną, chłodną lemoniadę. Do jej wykonania potrzebne są:
    * 1 kg arbuza,
    * 3 cytryny,
    * 1,5 szklanki wody mineralnej, niegazowanej,
    * 2 łyżki cukru,
    * listki mięty,
    * kostki lodu.
    Miąższ arbuzowy oddzielić od skórki, pozbyć się pestek i włożyć do pojemnika blendera. Zmiażdżyć na najniższych obrotach, po czym przecedzić przez sitko do dzbanka. Z 2 cytryn wycisnąć sok, 1 pokroić na plasterki. Sok dodać do miąższu arbuzowego. W osobnej szklance wymieszać cukier z 1/2 szklanki wody. Przelać do dzbanka, dodać pozostałą wodę i zamieszać dokładnie. Wrzucić do napoju plasterki cytryny, liście mięty, po czym wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dodać kostki lodu.

  • Arbuzowa lemoniada z miodem

    Arbuzowa lemoniada z miodem

    Lato to nie tylko sezon owoców, lecz również miodu. Warto to wykorzystać podczas tworzenia lemoniady arbuzowej. Jej przygotowanie wymaga:
    * 1 kg arbuza,
    * 2 łyżek miodu,
    * 1/2 cytryny,
    * 1/2 szklanki wody.
     Arbuza pozbawić pestek. Pokroić na małe kawałki, po czym zmiksować przy pomocy blendera. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do arbuza, dołożyć miód i ponownie zmiksować. Jeżeli napój jest zbyt gęsty, można dodać do niego 1/2 szklanki zimnej wody. Zamieszać jeszcze raz, po czym przelać do szklanek i podawać.

  • Arbuzowa lemoniada z limonką

    Arbuzowa lemoniada z limonką

    Limonka jest bardzo dobrym składnikiem letnich napojów, dlatego warto dodać ją do lemoniady arbuzowej. Aby ją przyrządzić, potrzebne są:
    * 1/8 arbuza,
    * 1/2 limonki,
    * 1 szklanka wody mineralnej, gazowanej,
    * 8 kostek lodu.
    Przygotowanego arbuza pozbawić pestek i zmiksować w blenderze. Wlać do szklanek, uzupełniając je do połowy. Połówkę limonki przeciąć jeszcze na pół i do każdej szklanki wycisnąć sok z niej. Wrzucić po 4 kostki lodu do szklanki i uzupełnić wodą. Podawać.

Popularne tagi
  • napój imbirowo-truskawkowy
  • wiśnia koktajlowa
  • układ pokarmowy
  • odporność
  • sposób przygotowania napoju
  • domowa lemoniada
  • przepis na koktajl myszka miki
  • składniki napoju
  • woda ziołowa
  • przystawka
  • cukier trzcinowy
  • podgrzewanie mleka
  • ogórek
  • ananasowe kostki lodu
  • cytrynowe kostki lodu