Jak przyrządzić lemoniadę arbuzową?
Jak przyrządzić lemoniadę arbuzową?
Arbuz to wyjątkowo dobry sposób na ochłodzenie organizmu w czasie upałów. Składa się niemal w całości z wody, a do tego zawiera sporo składników odżywczych. W połączeniu z innymi orzeźwiającymi dodatkami może stać się ulubionym napojem całej rodziny zamiast tradycyjnej lemoniady cytrynowej.
Arbuzowa lemoniada z cytryną
Orzeźwiającą moc arbuzową można połączyć z cytryną, tworząc smaczną, chłodną lemoniadę. Do jej wykonania potrzebne są:
* 1 kg arbuza,
* 3 cytryny,
* 1,5 szklanki wody mineralnej, niegazowanej,
* 2 łyżki cukru,
* listki mięty,
* kostki lodu.
Miąższ arbuzowy oddzielić od skórki, pozbyć się pestek i włożyć do pojemnika blendera. Zmiażdżyć na najniższych obrotach, po czym przecedzić przez sitko do dzbanka. Z 2 cytryn wycisnąć sok, 1 pokroić na plasterki. Sok dodać do miąższu arbuzowego. W osobnej szklance wymieszać cukier z 1/2 szklanki wody. Przelać do dzbanka, dodać pozostałą wodę i zamieszać dokładnie. Wrzucić do napoju plasterki cytryny, liście mięty, po czym wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dodać kostki lodu.Arbuzowa lemoniada z miodem
Lato to nie tylko sezon owoców, lecz również miodu. Warto to wykorzystać podczas tworzenia lemoniady arbuzowej. Jej przygotowanie wymaga:
* 1 kg arbuza,
* 2 łyżek miodu,
* 1/2 cytryny,
* 1/2 szklanki wody.
Arbuza pozbawić pestek. Pokroić na małe kawałki, po czym zmiksować przy pomocy blendera. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do arbuza, dołożyć miód i ponownie zmiksować. Jeżeli napój jest zbyt gęsty, można dodać do niego 1/2 szklanki zimnej wody. Zamieszać jeszcze raz, po czym przelać do szklanek i podawać.Arbuzowa lemoniada z limonką
Limonka jest bardzo dobrym składnikiem letnich napojów, dlatego warto dodać ją do lemoniady arbuzowej. Aby ją przyrządzić, potrzebne są:
* 1/8 arbuza,
* 1/2 limonki,
* 1 szklanka wody mineralnej, gazowanej,
* 8 kostek lodu.
Przygotowanego arbuza pozbawić pestek i zmiksować w blenderze. Wlać do szklanek, uzupełniając je do połowy. Połówkę limonki przeciąć jeszcze na pół i do każdej szklanki wycisnąć sok z niej. Wrzucić po 4 kostki lodu do szklanki i uzupełnić wodą. Podawać.