Hit lata – różowa lemoniada
Hit lata – różowa lemoniada
Latem często przygotowuje się przyjęcia dla znajomych oraz dla rodziny i chce się na nich podać coś wyjątkowego. Ze względu na to, że upały prowokują do picia większej ilości napojów, popisowym numerem może być właśnie napój – różowa lemoniada, smaczna, ciekawa i orzeźwiająca.
Co jest niezbędne?
Do przygotowania różowej lemoniady potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 1,5 kg różowego rabarbaru,
* 250 ml wody gazowanej,
* 100 g cukru,
* 2 gałązki melisy,
* 2 gałązki mięty,
* 1 cytryna,
* 3 l wody.
Przydatny będzie również duży dzbanek oraz szklanki, w których można będzie podawać napój.Pierwszy krok
Przygotowany rabarbar należy umyć. Do przygotowania różowej lemoniady niezbędne są tylko i wyłącznie różowe części. Po umyciu trzeba pokroić je na małe kawałki.
Drugi krok
Do garnka wlać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej cukier oraz 1/2 przygotowanej melisy i 1/2 przygotowanej mięty. Zamieszać, po czym pozostawić do gotowania na 5 minut.
Trzeci krok
Po 5 minutach wrzucić pokrojony na kawałeczki rabarbar i gotować kolejne 5 minut. Już w tym czasie napój zacznie zabarwiać się na różowo. Po upływie odpowiedniego czasu gotowania zdjąć garnek z ognia i pozostawić do ostudzenia.
Czwarty krok
Cytrynę sparzyć. Przekroić na dwie połówki i wycisnąć z nich sok, po czym wlać sok do ostudzonego napoju rabarbarowego. Wymieszać dokładnie, a następnie schować garnek do lodówki, pozostawiając go w niej na całą noc.
Piąty krok
Po całej nocy w lodówce zimny napój przecedzić przez sitko do osobnego naczynia – garnka lub miski. Pozostawić na 1 godzinę do sklarowania. W tym czasie na dnie powstanie 1 centymetr osadu. Przecedzić jeszcze raz przez sitko, po czym dodać pozostałe listki melisy oraz mięty i wodę gazowaną. Przelać lemoniadę do butelek. Można jeszcze raz schłodzić przed podaniem albo podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny.