Jaką dietę stosować przy wzdęciach?

Opiekun artykułu: pisiek
Advertising
Jaką dietę stosować przy wzdęciach?

Jaką dietę stosować przy wzdęciach?

Wzdęcia to nic innego jak nadmierna ilość gazów nagromadzonych w jelitach. Najczęściej objawiają się one jakby powiększonym brzuchem. Wzdęcia to przypadłość towarzysząca poważnym chorobom, ale występują także jako reakcja naszego organizmu na zbyt szybkie przyjmowanie pokarmu albo jedzeniowe grzeszki oraz błędy. Poniżej przeczytasz, jaką dietę powinieneś stosować, jeśli nie chcesz nawrotów tej dolegliwości.

Advertising
Advertising
  • Owoce

    Owoce

    Są takie owoce, które bardzo często doprowadzają do wzdęć, jak chociażby suszone śliwki, gruszki oraz jabłka. Jeśli spożyjemy ich zbyt dużo na raz, mogą one okazać się zbyt ciężkostrawne. Dlatego zamiast tych smakołyków wybierz na przykład banany – przyspieszą pracę jelit. Dobrym pomysłem jest także papaja, owoc niezbyt w Polsce popularny, a szkoda, bo zawiera on enzym trawienny papainę. Kolejnym owocem, który sprawdzi się w roli eliminatora wzdęć, będzie ananas (przyda się on także osobom cierpiącym na zgagę).

  • Warzywa

    Warzywa

    W tej grupie również znajdują się takie produkty, które doprowadzają do wzdęć. Już rymowanka „Kipi kasza, kipi groch” wskazuje nam na jeden z nich, a mianowicie groch. Dochodzi do niego fasola. Podobnie, jak to miało miejsce z owocami, są również takie warzywa, które mogą nam pomóc. Do ich grona zaliczają się seler (pomocny w problemach z jelitami), a także szparagi, które ułatwiają jelitom walkę ze złymi bakteriami.

  • Płyny

    Płyny

    W problemach ze wzdęciami pomogą ci również herbaty. Zwróć szczególna uwagę na herbaty ziołowe i imbirowe. Dzięki ich spożyciu poczujesz się lepiej oraz lżej, a jelita przyspieszają swoją pracę. Możesz wypić je po obfitym oraz ciężkostrawnym posiłku.

  • Przyprawy

    Przyprawy

    Istnieją przyprawy, które dodane do potrawy mogą wzdęciom zapobiec albo je zmniejszyć. Najbardziej znaną przyprawą pomagającą przy tych dolegliwościach jest kminek. Działa on przeciwskurczowo i poprawia trawienie. Kminek będzie świetnie pasował do wypieków pieczywa, do niektórych zup, a także sałatek i pasztecików. Kolejną dobrą przyprawą, która sprawdzi się przy wzdęciach, jest zwykły czarny pieprz. Dodaj go trochę więcej niż zawsze – podkręcisz walory smakowe i jednocześnie pomożesz sobie z jelitowymi dolegliwościami.

  • Jedz powoli i lekko

    Jedz powoli i lekko

    Najważniejsza jest jednak profilaktyka. Jeśli wiesz, że jesteś podatny na wzdęcia, kiedy jesz, skupiaj się tylko na tym, co przełykasz. Przeżuwaj wszystko powoli, gryź małe kęsy, nie rozmawiaj z nikim podczas posiłku. Podczas przygotowania dań unikaj również dodawania ciężkostrawnych produktów, nawet jeśli je lubisz i niektóre z nich są zdrowe. Zastąp je tymi, które nie powodują wzdęć.