Jak obniżyć cholesterol bez tabletek?
Jak obniżyć cholesterol bez tabletek?
Wysoki poziom cholesterolu nie jest już problemem tylko ludzi starszych. Na jego zbyt dużą ilość cierpią również ludzie młodzi, którzy mają dopiero 20 lub 30 lat. Związane jest to przede wszystkim ze stylem życia i nadmiernym stresem, którego doświadcza się niezależnie od wieku. Wielu lekarzy od razu, widząc wynik przekraczający 200 mg/dl, który jest maksymalną granicą dla dorosłego człowieka, przepisuje leki, jednak można poradzić sobie ze złym cholesterolem również bez leków, zmieniając pewne nawyki w swoim życiu.
Zmiany w diecie
Cholesterol wytwarzają ludzie oraz zwierzęta. Im więcej tłuszczów zwierzęcych w postaci tłustych mięs, tym więcej go w organizmie. Smażenie na głębokim tłuszczu, grube panierki oraz fast foody również pomagają jego wzrostowi. W związku z tym pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, to wyeliminować z jadłospisu mięsa, które mogą dostarczyć złego cholesterolu. Wieprzowinę i wołowinę lepiej zastępować kurczakiem, a jeszcze lepiej rybami, które są bogate w kwasy omega-3, działające pozytywnie na zbijanie zbędnego cholesterolu. W przypadku mięsa kurczaka najlepiej gotować je lub grillować, dzięki czemu mięso nie będzie nasiąkało tłuszczem, co polepszy jego smak i właściwości zdrowotne. Tłuszcze dostarczane przez mięso należy zastąpić tłuszczami roślinnymi – oliwą z oliwek, oliwą z pierwszego tłoczenia, oliwkami lub olejem z orzechów.
Margaryna zamiast masła
Posiadanie wysokiego cholesterolu zmusza do rezygnacji z pewnych produktów, jednym z nich jest masło, które dostarcza sporo cholesterolu. Niektórzy potrafią obejść się bez smarowania chleba – który lepiej wymienić z białego na ciemny, pełnoziarnisty – jednak większość woli posmarować kromkę przed jedzeniem. Żeby nie zwiększać ilości cholesterolu we krwi, można używać miękkiej margaryny roślinnej. Nie znajduje się w niej cholesterol, ale przede wszystkim nie zawiera ona izomerów trans, które są szczególnie szkodliwe i należy całkowicie wykluczyć je z diety, co oznacza wyłączenie z niej również słodyczy.
Witamina C i E
Witaminy mogą być bardzo pomocne w pozbywaniu się nadmiaru cholesterolu, który może prowadzić do miażdżycy. Szczególną dobrze sprawdzają się witamina C i witamina E. Obie są silnymi przeciwutleniaczami, które normują czynności metaboliczne organizmu i czyszczą żyły z nadmiaru cholesterolu. Witamina C ma nie tylko zdolności obniżania złego, ale także poprawiania ilości dobrego cholesterolu. Witamina E skutecznie wypiera go z naczyń krwionośnych. Jedną i drugą można dostarczać organizmowi w tabletkach, ale lepiej zainwestować w produkty spożywcze: kiszona kapusta, cytryna, owoce cytrusowe, czarna porzeczka, oleje roślinne, kiwi posiadają jej na tyle dużo, że uzupełniają dzienne zapotrzebowanie i leczą układ krwionośny.
Ważny błonnik
Włączenie błonnika do diety podkreślane jest zazwyczaj z perspektywy poprawiania stanu układu pokarmowego, jednak również dla zmniejszania złego cholesterolu ma on istotne znaczenie. Wystarczy zjeść 3 łyżki płatków owsianych dziennie, żeby zmniejszyć wchłanianie trójglicerydów i ilość złego cholesterolu. Poza płatkami owsianymi duże ilości błonnika znajdują się w warzywach, które powinny stać się jednym z głównych składników diety obniżającej poziom cholesterolu.