Które produkty spożywcze powodują wzdęcia?

Opiekun artykułu: darken
Advertising
Które produkty spożywcze powodują wzdęcia?

Które produkty spożywcze powodują wzdęcia?

Jeżeli pomimo szczupłej sylwetki czujesz się ociężała, gruba, a po jedzeniu masz okrągły, wzdęty brzuch, to znak, że jesteś podatna na wzdęcia. Mogą one pojawiać się z różną częstotliwością. Czasami po każdym posiłku, czasami rzadziej, co jest zdeterminowane przez produkty, które znalazły się na talerzu i trafiły do żołądka.

Advertising
Advertising
  • Napoje gazowane

    Napoje gazowane

    Napoje silnie gazowane oraz soki z dużą ilością cukru to jedne z najpopularniejszych produktów wywołujących wzdęcia. Jest to spowodowane zawartością dwutlenku węgla w nich oraz sporą ilością cukru. Wydymają układ pokarmowy, ponieważ powodują pojawienie się i zbieranie się gazów w żołądku, co może spowodować nieprzyjemne uczuciem pełności oraz przeciążenia.

  • Kapusta

    Kapusta jest ogólnie polecanym składnikiem w jadłospisie, ponieważ zawiera witaminę C i błonnik, jak większość zielonych warzyw. Jednak zjadana w większej ilości może doprowadzić do wzdęć. Wynika to z wytwarzania się rafinozy po zjedzeniu nadmiaru kapusty, która nie jest trawiona przez jelita.

  • Produkty mleczne

    Produkty mleczne

    Nabiał wszelkiego rodzaju oraz samo mleko to produkty problematyczne. Lubiane, jadane często, lecz mogące powodować poważne wzdęcia, a nawet wymioty. Wszystko zależy od sposobu radzenia sobie organizmu z laktozą znajdująca się w produktach mlecznych. Jeżeli nie uaktywnia się enzym laktazy pomagający w trawieniu lub nie działa on prawidłowo, wtedy można zacząć odczuwać poważny dyskomfort.

  • Cebula

    Cebulę zawsze podaje się jako idealny środek leczniczy i bakteriobójczy podczas choroby, niestety, jedzenie surowej cebulki może mieć nieprzyjemne skutki. Jeśli jada się jej za wiele lub tylko surową, mogą pojawić się wzdęcia, co w połączeniu z niemiłym zapachem z ust nie powoduje dobrego samopoczucia.

  • Tłuszcz i panierka

    Tłuszcz i panierka

    Panierowane mięso, smażone na tłuszczu potrawy, frytki, gęste, ciężkie sosy, chociaż często smaczne, powodują również obciążenie układu pokarmowego. Im częściej jada się takie dania oraz im więcej, tym trudniej je strawić. Tłuszcz zalega w organizmie, powodując zarówno nadwagę, jak i wzdęcia.

  • Fasola

    Fasola

    Bardzo wzdymającym pokarmem jest fasola każdego rodzaju: czerwona, czarna, biała. Każda z nich powoduje, że brzuch wydaje się wielkim balonem. Jak każde warzywo strączkowe, zawiera oligosacharydy, czyli cukry, które nie są trawione przez organizm i są odpowiedzialne za wzdęcia.