Odżywcze właściwości jaj

Opiekun artykułu: mwieteska
Advertising
Odżywcze właściwości jaj

Odżywcze właściwości jaj

Jajka są jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Ze względu na liczne diety pojawiające się w telewizji i w gazetach mają obecnie nieco gorszą sławę, ponieważ przypisuje się im zwiększanie cholesterolu. Jednak w nadmiarze wszystko szkodzi, natomiast z stosowane umiarem jajka są jedną ze zdrowszych rzeczy, jakie można jeść.

Advertising
Advertising
  • Cenne białko

    Cenne białko

    Białko jest jednym z niezbędnych elementów budulcowych organizmu i trzeba go dostarczać odpowiednio dużo, żeby wszystkie procesy były przeprowadzane prawidłowo. W żadnym innym produkcie nie ma go tak wiele, jak w jajku. Dodatkowo, trzeba pamiętać, że jest to białko w najczystszej postaci, a wszystkie dobroczynne właściwości, jakie posiada, wynikają z tego, że w jajku miało rozwijać się nowe życie, w związku z tym musi być w nim tylko to, co dobre.

  • Dla diety

    Dla diety

    Wiele diet sceptycznie odnosi się do jajek i ich jedzenia, jednak warto zmienić tę opinię o nich i jeść je w czasie odchudzania. Mają one wpływ na ustabilizowanie cukru we krwi oraz zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu napady głodu nie są takie uciążliwe. Żeby się z nimi uporać, warto zjeść dwa ugotowane na twardo jajka na śniadanie. Będą one skutecznie syciły i wystarczą na długo jako zdrowy i pożywny pierwszy posiłek.

  • Skarb w jajku

    Jajko to nie tylko białko, ale również inne składniki, zwłaszcza witaminy i minerały, które wspomagają organizm i wspierają jego odporność. Do najważniejszych witamin, które można znaleźć w żółtku i w białku, należą przede wszystkim witamina A, D oraz K. Witamina A wspomaga wzrok, ale jest też przeciwutleniaczem, który zapobiega rozwijaniu się komórek nowotworowych i gwarantuje opóźnienie procesów starzenia. Witamina D jest dobra dla kości, lecz trudno dostępna w pożywieniu, podobnie jak witamina K. Jej braki doprowadzają do pękania naczynek, więc jajka powinny jadać szczególnie te osoby, które mają z nimi problem. Poza tym witaminowym miksem na uwagę w jajku zasługuje cynk, selen i jod, pierwiastki odpowiedzialne za hormony oraz poprawne działanie narządów płciowych.

  • Kreatywność z jajkiem

    Kreatywność z jajkiem

    Nie każdy od razu jest wielbicielem jajka, zwłaszcza dzieci, jednak wielką zaletą jaj jest ilość potraw, która może być z nich przyrządzona. Omlet, jajecznica, jajka na miękko, na twardo, pasty, sałatki, wszystko to wymaga jedynie kilku jaj i przyprawienia. Można je jeść niemal ze wszystkim, a jeżeli chce się zachęcić dzieci do jedzenia, można pobawić się we wspólne tworzenie jajecznych myszek i muchomorów z kapeluszami z pomidorów. Dobra zabawa i zdrowe jedzenie gwarantowane.

  • Dla oczu

    Wszyscy ci, którzy chcą ochronić wzrok i zapewnić sobie jego poprawne funkcjonowanie, powinni jadać jajka, a przede wszystkim żółtka. Zawierają one luteinę, czyli składnik, który jest odpowiedzialny za ochronę oczu przed szkodliwym promieniowaniem, a także zwyrodnieniem plamki żółtej, co jest bardzo niebezpieczne dla wzroku.