Jak się odżywiać, aby obniżyć poziom cholesterolu?
Jak się odżywiać, aby obniżyć poziom cholesterolu?
Aby utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, a nawet obniżyć go, gdy jest zbyt wysoki, przede wszystkim należy stosować się do ściśle określonych zasad odżywiania i wyeliminować złe nawyki. Utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu zabezpiecza bowiem organizm przed miażdżycą.
Co ograniczyć?
W trosce o zdrowie naczyń krwionośnych w swojej diecie należy ograniczyć spożywanie tłuszczu. Gdy jemy tłusto, zły cholesterol trafia do komórek ścian tętnic. W diecie najlepsze jest wobec tego mięso drobiowe, chude wędliny oraz odtłuszczony nabiał. Mleko co najwyżej może mieć 2% tłuszczu, ser żółty z powodzeniem można zamienić na ser twarogowy, a zamiast śmietany używać jogurtu. W diecie powinno się ograniczyć masło i smalec. Potrawy natomiast najlepiej jest gotować, piec i dusić, nie smażyć. Oprócz tych zasad należy pamiętać, że wszelkie przekąski to również źródło szkodliwego LDL. Dlatego nie można spożywać batoników, ciasteczek czy chipsów. Zamiast nich można jeść suszone owoce i orzechy.
Samo zdrowie
Warzywa i owoce to skuteczna pomoc w walce z miażdżycą. Tych produktów spożywaj około 1 kilograma dziennie, rozłożonych na 5 porcji. Do każdego posiłku przygotuj sobie jakieś warzywo lub owoc. Najlepsze są surowe, a jeśli musisz je ugotować, to najlepiej na parze. Nie zapomnij o rybach, które nie pozwalają cholesterolowi osadzać się na ścianach tętnic i zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Nawet 3 razy w tygodniu jedz zatem gotowane lub pieczone ryby. Bardzo cenne jest również mleko sojowe, które normalizuje poziom cholesterolu.
Zbawienne przyprawy
Do przypraw, które skutecznie pomagają walczyć z podniesionym poziomem cholesterolu, zalicza się głównie czosnek poprawiający proporcję między LDL i HDL. W swojej kuchni zacznij stosować także cynamon i kurkumę. Przyrządzając tłuściejszą potrawę, przypraw ją oregano lub tymiankiem, które powodują słabsze wchłanianie tłuszczu.
Herbata i wino
Flawonoidy, garbniki i alkaloidy zawarte w liściach czerwonej i zielonej herbaty skutecznie redukują poziom złego cholesterolu we krwi. Zastąp więc nimi tradycyjną herbatę. Czasami możesz pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i wypić lampkę wina. Resweratrol zawarty w winie chroni tętnice przed LDL i lekko podnosi dobry cholesterol HDL.
Relaks i gimnastyka
Dbaj o relaks i wypoczynek. Poziom cholesterolu podnosi się bowiem podczas stresu. Śpij więc 7 – 8 godzin i nie rób wszystkiego ponad swoje siły. Ponadto postaraj się znaleźć codziennie 20 minut na gimnastykę, która ma bardzo dobry wpływ na stan naczyń krwionośnych.
Nie pal
Palenie obniża poziom dobrego cholesterolu i przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Jeżeli zatem jesteś palaczem, czas wyeliminować ten zgubny nałóg.