Właściwe sposoby karmienia chorego dziecka
Właściwe sposoby karmienia chorego dziecka
Chore dzieci są trudnymi pacjentami, ponieważ często nie rozumieją swojej sytuacji. Są obolałe, mają gorączkę, marudzą, a apetyt znika. Jednak nie wolno dopuścić do sytuacji, kiedy dziecko niczego nie je przez całą chorobę. Żeby nie zmuszać posiłków na siłę, trzeba uzbroić się w kilka przydatnych sposobów karmienia chorego malucha.
Przez 2 godziny po zażyciu antybiotyku dziecko nie powinno spożywać żadnych produktów mlecznych.
Przede wszystkim picie
W czasie choroby dziecka nie ma sensu oczekiwać, że maluch zje pełen, duży posiłek. W związku z tym nie ma potrzeby podawania mu trzech posiłków dziennie, związanych z pełnym talerzem i oczekiwaniem, że zje wszystko. Posiłki powinny przybrać inną formę, ale przede wszystkim nie można zapomnieć o podawaniu dziecku picia, gdyż brak płynów grozi poważnym odwodnieniem. Najlepiej sprawdzą się woda mineralna niegazowana, soki owocowe, soki warzywne oraz herbaty owocowe.
Posiłki na chorobę
Jadłospis dziecka podczas choroby w dużej mierze zależy od rodzaju choroby, jej przebiegu oraz fazy, w której aktualnie się znajduje. Najlepiej w takiej sytuacji podawać lekkie, lekkostrawne posiłki, którymi mogą być:
* rosół z makaronem,
* kleik ryżowy (dobry zwłaszcza przy biegunce),
* makaron,
* pieczywo świeże,
* jogurt naturalny,
* zupy jarzynowe zmiksowane.
W przypadku ciepłych zup czy nawet ziemniaków oraz innych warzyw najlepiej miksować produkty, co ułatwi dziecku przełykanie. Jest to istotne, kiedy niechęć do jedzenia jest wynikiem podrażnienia gardła.Jedzenie na koniec choroby
Posiłki i podawane produkty powinny być zróżnicowane w każdej fazie choroby. Gdy najgorszy etap już minie, można przejść do kolejnego, którym jest podawanie:
* zup mlecznych,
* mleka z miodem,
* pieczywa z masłem i miodem,
* ciepłego kakao,
* surówek.Jedzenie na czas rekonwalescencji
Również okres powrotu do zdrowia wymaga podawania odpowiednich produktów, które ułatwią organizmowi wzmocnienie się oraz pozwolą na powrót do równowagi układu immunologicznego. Do najlepszych produktów i dań należą:
* świeżo wyciskane soki,
* pomidory,
* owoce cytrusowe, głównie banany,
* kasze,
* gotowane mięso,
* napoje mleczne fermentowane (zawierają dużo niezbędnych organizmowi bakterii).