Jakie właściwości ma grejpfrut?
Jakie właściwości ma grejpfrut?
Specyficzny smak sprawia, że grejpfrut nie ma tak wielu wielbicieli, jak powinien. Jest to niepowetowana strata, ponieważ jego zalety sprawiają, że wyróżnia się na tle innych owoców. Niektórzy uprzedzają się na samo wspomnienie o tym owocu, kojarząc go z gorzkim smakiem, który ciężko znieść. Należy jednak pamiętać, że grejpfrut występuje w kilku odmianach i nie każdy jest gorzki, niektóre są słodkie, inne kwaśne, a więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Owoc na odporność
Zestaw witaminowy, jaki można znaleźć w grejpfrucie, jest niczym zastrzyk wspomagający odporność całego organizmu. Z tego powodu warto go jeść szczególnie w okresie zimowym i jesiennym, ponieważ zawiera bardzo dużo witaminy C wspomagającej układ odpornościowy oraz witaminy A i tym sam beta-karotenu, który dobrze działa na mięśnie oczu. Najwięcej dla odporności robią grejpfruty czerwone i różowe. Odmiany te mają podwójną dawkę witaminy C, co przejawia się w ich kwaśniejszym, w porównaniu do innych rodzajów tego owocu, smaku.
Owoc na serce
Osoby, które mają problemy z układem krwionośnym lub chcą się przed tymi problemami uchronić, powinny zaprzyjaźnić się z grejpfrutami, zwłaszcza czerwonymi. Mają one bardzo dużo likopenu, który chroni serce przed miażdżycą i przed nadciśnieniem tętniczym. Dodatkowo zawarte w grejpfrucie przeciwutleniacze mają możliwość przeciwdziałania powstawaniu nowotworów, a także obniżania złego cholesterolu. Ważną wskazówką dla osób zmagających się z cholesterolem jest to, że powinny jeść kawałki owocu razem z białymi błonkami, ponieważ w nich znajduje się dużo błonnika, który pomaga zbijać szkodliwy nadmiar cholesterolu.
Owoc na odchudzanie
Wpływ grejpfrutów na odchudzanie jest znany i niejedna dieta poleca zjedzenie go na śniadanie albo na podwieczorek. Wynika to z kilku właściwości tego owocu, które pomagają skutecznie walczyć zarówno z nadwagą, jak i z toksynami zalegającymi w organizmie. Przede wszystkim grejpfruty mają niewiele kalorii, więc można je bezkarnie jeść przy każdej diecie. Dodają wigoru, witamin, poprawiają stan skóry i nawadniają, ponieważ 90% owocu to woda. Dodatkowo mają działanie lekko przeczyszczające, dzięki czemu pomagają pozbywać się toksyn z organizmu. Z powodzeniem sprawdzają się w dietach oczyszczających, jednak nie należy się nimi przejadać za bardzo, żeby nie podrażnić jelit.
Przeciwko nowotworom
Co roku pojawiają się kolejne owoce, które mają przeciwdziałać nowotworom lub je leczyć. Z pewnością jedzenie ich nie zaszkodzi, jednak w przypadku grejpfrutów można mieć pewność, że faktycznie owoc ten pomaga. Większość badań dotyczących tego zagadnienia podkreśla, że grejpfrut ma wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia raka trzustki, wątroby i jelit, ponieważ zawarte w nim substancje i przeciwutleniacze skutecznie zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych.