Jak zdrowo przybrać na wadze?

Opiekun artykułu: grabkowski
Advertising
Jak zdrowo przybrać na wadze?

Jak zdrowo przybrać na wadze?

Osoby mające niedowagę bardzo często mają problem – mimo wysiłków nie mogą przytyć, choć zależy im na tym ze względów zdrowotnych czy estetycznych. Dla wiecznie się odchudzających ofiar efektu jo-jo brzmi to jak bajka, ale prawdą jest, że przybrać na wadze w odpowiedni sposób przy szybkim metabolizmie jest trudniej niż schudnąć. Kilka porad na temat, jak zdrowo przybrać na wadze, znajdziesz w tym artykule.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Powinno się przybywać na wadze nie więcej niż pół kilograma na tydzień.

Ostrzeżenia:

Podczas diety mającej na celu przybranie na wadze należy unikać tłustego mięsa, zbyt dużych ilości tłuszczu zwierzęcego, potraw ciężkostrawnych (wędzonych, smażonych) czy wzdymających.

  • Od czego zacząć?

    Na pewno nie od opychania się drożdżówkami (niektórzy twierdzą, że problem niedowagi łatwo można rozwiązać, jedząc takie słodkie bułki w dużych ilościach i popijając piwem). Nie chodzi przecież o to, by dorobić się brzuszka… Tak więc zacząć należy inaczej. Warto zrobić podstawowe badania i skonsultować się z lekarzem. Chudnięcie może być spowodowane poważnymi schorzeniami, od infekcji pasożytniczej po problemy onkologiczne. Warto wykluczyć zaburzenia równowagi hormonalnej. Czasem niedowaga jest spowodowana przebytą ciężką chorobą, wtedy w okresie rekonwalescencji organizm powinien wrócić do formy. Niektórzy chudną bardzo na skutek napięć albo trudnych przeżyć, wtedy pomóc może unormowanie sytuacji życiowej oraz terapia.

  • Od czego zależy, co mamy jeść?

    Od czego zależy, co mamy jeść?

    Osoba, która chce przytyć, powinna starannie określić swoje oczekiwania. Warto skonsultować się ze specjalistą, który ustali, ile w danym przypadku wynosi poprawna masa ciała. Jesteśmy różni, niektórzy mają sylwetkę smukłą, inni – masywną. Różne są także predyspozycje genetyczne. Wszystko to należy wziąć pod uwagę. Ważne jest także, by przybieranie na wadze nie oznaczało jedynie zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej, gdyż byłoby to bardzo niekorzystne dla zdrowia. Przybyć musi nam także mięśni, dlatego dobór elementów diety powinien być bardzo staranny. Konieczny jest także odpowiedni trening fizyczny – ćwiczenia zwiększające masę mięśniową.

  • Dieta dla chudzielców

    Dieta dla chudzielców

    Dieta dla osób z niedowagą powinna się charakteryzować wysoką wartością energetyczną oraz dużą zawartością białka i węglowodanów. Posiłki powinny być częste (co dwie i pół – trzy godziny), najlepiej sześć, a nawet siedem w ciągu dnia. Należy jeść nabiał, w tym jaja, ryby, chude mięso i wędliny. Do jadłospisu należy włączyć dużo węglowodanów, ale zdrowych – pełnoziarniste pieczywo i makaron, kasze, brązowy ryż, płatki owsiane. Zalecane są koktajle owocowe, budyń na mleku, owoce świeże (banany, awokado, winogrona) i suszone (morele, figi, daktyle), orzechy, pestki słonecznika czy dyni.