Jak przyrządzić lazanię po bolońsku?

Opiekun artykułu: avi
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Advertising
Jak przyrządzić lazanię po bolońsku?

Jak przyrządzić lazanię po bolońsku?

To śródziemnomorskie danie coraz częściej gości na naszych polskich stołach. Lazania nie jest ani trudną w przygotowaniu potrawą, ani czasochłonną. Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas jej przygotowania, możesz użyć mrożonych warzyw. By Twoja lazania wyglądała atrakcyjnie, udekoruj ją świeżymi listkami bazylii.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

20 dag makaronu lasagne

25 dag mięsa mielonego

łodyga selera naciowego

1/2 dużej cebuli

1/2 dużej marchwi

2 małe papryki

3 łyżki oleju

200 ml bulionu

puszka pomidorów

Beszamel:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki bulionu

Przyprawy:

do 10 dg parmezanu

zioła prowansalskie

słodka i ostra papryka

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

20 dag makaronu lasagne 25 dag mięsa mielonego łodyga selera naciowego 1/2 dużej cebuli 1/2 dużej marchwi 2 małe papryki 3 łyżki oleju 200 ml bulionu puszka pomidorów Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki bulionu Przyprawy: do 10 dg parmezanu zioła prowansalskie słodka i ostra papryka gałka muszkatołowa sól i pieprz
  • Przygotowanie warzyw

    Cebulę, marchewkę i seler obierz. Rozkrój papryki i usuń pestki. Pokrój warzywa w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć warzywa. Smaż, mieszając przez około 2 minuty. Kolejno dodaj mięso mielone i podlej całość bulionem. Do przyprawienia użyj soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki oraz ziół prowansalskich.

  • Rytuał gotowania makaronu

    Rytuał gotowania makaronu

    Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wkładaj do niej płaty makaronu, pamiętając, aby swobodnie w niej pływały. Gotuj makaron 2 minuty. Kolejno wyjmuj i ułóż na ściereczce jeden obok drugiego.

  • Przygotowanie farszu

    Do warzyw z mięsem na patelni dodaj pomidory z puszki łącznie z zalewą. Doprowadź farsz do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 30 minut.

  • Przygotowanie beszamelu

    Przygotowanie beszamelu

    Rozpuść w garnku 2 łyżki masła, dosyp mąki i krótko zasmażaj. Wymieszaj zasmażkę z bulionem i mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj sos, wciąż go mieszając, aż do zgęstnięcia.

  • Przygotowanie do zapiekania

    Posmaruj formę masłem. Układaj płaty makaronu na przemian z farszem i beszamelem. Wierzch lazanii posyp startym parmezanem. Wstaw lazanię do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj około 20 minut.