Jak przyrządzić lazanię po bolońsku?
Jak przyrządzić lazanię po bolońsku?
To śródziemnomorskie danie coraz częściej gości na naszych polskich stołach. Lazania nie jest ani trudną w przygotowaniu potrawą, ani czasochłonną. Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas jej przygotowania, możesz użyć mrożonych warzyw. By Twoja lazania wyglądała atrakcyjnie, udekoruj ją świeżymi listkami bazylii.
Beszamel:
Przyprawy:
Przygotowanie warzyw
Cebulę, marchewkę i seler obierz. Rozkrój papryki i usuń pestki. Pokrój warzywa w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć warzywa. Smaż, mieszając przez około 2 minuty. Kolejno dodaj mięso mielone i podlej całość bulionem. Do przyprawienia użyj soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki oraz ziół prowansalskich.
Rytuał gotowania makaronu
Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wkładaj do niej płaty makaronu, pamiętając, aby swobodnie w niej pływały. Gotuj makaron 2 minuty. Kolejno wyjmuj i ułóż na ściereczce jeden obok drugiego.
Przygotowanie farszu
Do warzyw z mięsem na patelni dodaj pomidory z puszki łącznie z zalewą. Doprowadź farsz do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Przygotowanie beszamelu
Rozpuść w garnku 2 łyżki masła, dosyp mąki i krótko zasmażaj. Wymieszaj zasmażkę z bulionem i mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj sos, wciąż go mieszając, aż do zgęstnięcia.
Przygotowanie do zapiekania
Posmaruj formę masłem. Układaj płaty makaronu na przemian z farszem i beszamelem. Wierzch lazanii posyp startym parmezanem. Wstaw lazanię do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj około 20 minut.