Jak zrobić oryginalne Fettuccini Alfredo z dynią?
Jak zrobić oryginalne Fettuccini Alfredo z dynią?
Fettuccini Alfredo to wyjątkowo proste danie z kuchni włoskiej, jeden z najprostszych przepisów, z którym poradzi sobie nawet kulinarny laik. Gdy już opanuje się podstawową recepturę, można przejść do urozmaicania, jakim jest dodawanie do niezbędnych składników kolejnych albo uzależnionych od aktualnego sezonu. Można spróbować z dynią, zmieniając smak oraz kolor dania.
Jakie składniki są potrzebne?
Wykonanie Fettuccini Alfredo z dodatkiem dyni wymaga odpowiednich składników spożywczych, pośród których powinny znaleźć się:
* 0,5 kg makaronu fettucine,
* 4 szklanki mleka,
* 1 szklanka parmezanu,
* 3/4 szklanki piure z dyni,
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżki mąki,
* 2 łyżki mascarpone,
* 1 łyżka świeżych liści szałwii,
* 1/4 łyżeczki pieprzu,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni,
* oliwa z oliwek,
* parmezan do posypania,
* bułka tarta.
Krok pierwszy
Uzupełnić garnek wodą, posolić i dodać 1 łyżeczkę oliwy. Zagotować, po czym wrzucić makaron, gotując go według przepisu na opakowaniu oraz uważając, żeby go nie rozgotować. Piekarnik zawczasu rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza.
Krok drugi
Postawić na piecu rondel i rozgrzać go lekko. Wrzucić masło i roztopić, a następnie dodać mąkę, mieszając oba składniki, aż mąka nabierze złotego koloru. Gdy do tego dojdzie, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzać 30 sekund, a następnie wlać mleko, wrzucić starty parmezan, ser mascarpone, dynię, szałwię, sól, pieprz, przyprawę do dyni, mieszając wszystko dokładnie aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok trzeci
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Umieścić w nim makaron, po czym zalać przygotowanym sosem i posypać całość kolejną porcją startego parmezanu. Wsunąć do piekarnika, piekąc przez 15 – 20 minut, aż do uzyskania ładnie pachnącej potrawy. Od razu po upieczeniu podawać makaron – można ozdobić go dodatkowo listkami szałwii albo odrobiną świeżej bazylii.