Jak zrobić oryginalne Fettuccini Alfredo z dynią?

Opiekun artykułu: jaskinia
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak zrobić oryginalne Fettuccini Alfredo z dynią?

Jak zrobić oryginalne Fettuccini Alfredo z dynią?

Fettuccini Alfredo to wyjątkowo proste danie z kuchni włoskiej, jeden z najprostszych przepisów, z którym poradzi sobie nawet kulinarny laik. Gdy już opanuje się podstawową recepturę, można przejść do urozmaicania, jakim jest dodawanie do niezbędnych składników kolejnych albo uzależnionych od aktualnego sezonu. Można spróbować z dynią, zmieniając smak oraz kolor dania.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Wykonanie Fettuccini Alfredo z dodatkiem dyni wymaga odpowiednich składników spożywczych, pośród których powinny znaleźć się:

    * 0,5 kg makaronu fettucine,

    * 4 szklanki mleka,

    * 1 szklanka parmezanu,

    * 3/4 szklanki piure z dyni,

    * 2 łyżki masła,

    * 2 łyżki mąki,

    * 2 łyżki mascarpone,

    * 1 łyżka świeżych liści szałwii,

    * 1/4 łyżeczki pieprzu,

    * 1/4 łyżeczki soli,

    * 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni,

    * oliwa z oliwek,

    * parmezan do posypania,

    * bułka tarta.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Uzupełnić garnek wodą, posolić i dodać 1 łyżeczkę oliwy. Zagotować, po czym wrzucić makaron, gotując go według przepisu na opakowaniu oraz uważając, żeby go nie rozgotować. Piekarnik zawczasu rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Postawić na piecu rondel i rozgrzać go lekko. Wrzucić masło i roztopić, a następnie dodać mąkę, mieszając oba składniki, aż mąka nabierze złotego koloru. Gdy do tego dojdzie, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzać 30 sekund, a następnie wlać mleko, wrzucić starty parmezan, ser mascarpone, dynię, szałwię, sól, pieprz, przyprawę do dyni, mieszając wszystko dokładnie aż do uzyskania kremowej konsystencji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Umieścić w nim makaron, po czym zalać przygotowanym sosem i posypać całość kolejną porcją startego parmezanu. Wsunąć do piekarnika, piekąc przez 15 – 20 minut, aż do uzyskania ładnie pachnącej potrawy. Od razu po upieczeniu podawać makaron – można ozdobić go dodatkowo listkami szałwii albo odrobiną świeżej bazylii.

Popularne tagi
  • zdrowe odżywianie
  • przepis na makaron alfred z papryką
  • naczynie żaroodporne
  • dania z bakłażanem
  • makaron z jarmużem
  • forma
  • sezon na dynie
  • przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorami
  • dynia
  • nadziewane muszle z makaronu
  • warzywa sezonowe
  • tymianek
  • papryka
  • papryczka jalapeno
  • przepis na makaron z żółtym serem