Właściwości odżywcze ziemniaków

Opiekun artykułu: amerse
Advertising
Właściwości odżywcze ziemniaków

Właściwości odżywcze ziemniaków

Ziemniaki od momentu ich pojawienia się w Europie stały się w wielu krajach podstawą żywienia. Obecnie nadal są jednym z najważniejszych składników codziennego obiadu, chociaż duża liczba diet odchudzających odnosi się do nich niesprawiedliwie. Polecana jest zamiana ziemniaków na ryż i makaron. Najlepiej jeść trochę tego i trochę tego, ale bez odsuwania ziemniaków całkowicie, ponieważ znajduje się w nich wiele składników odżywczych, których w innych warzywach nie jest aż tak dużo.

Advertising
Advertising
  • Dobre na serce

    Dobre na serce

    Chociaż ziemniaki wydają się nudne i niepozorne, świetnie działają na serce i zapobiegają chorobom. Szczególnie dobrze działają na obniżanie ciśnienia krwi ze względu na ilość potasu, który jest za to odpowiedzialny. Trzeba jednak uważać i nie jeść zbyt wiele ziemniaków, jeżeli ma się problemy z nerkami, wówczas potas mógłby im zaszkodzić. Poza tym składnikiem mineralnym w ziemniakach znajduje się jeszcze kukoamina, która również sprawia, że ciśnienie krwi jest mniejsze. Żeby składniki te mogły działać odpowiednio, trzeba ziemniaki gotować bez soli lub z niewielką jej ilością, tak aby warzywo było ledwo wyczuwalnie słone.

  • Cenna skrobia

    Cenna skrobia

    Elementem, o którym najwięcej się słyszy w czasie rozmów o ziemniakach, jest skrobia. Stanowi niezwykle cenny składnik ze względu na to, że przyczynia się do rozkładania węglowodanów na glukozę. Dzięki temu do organizmu dostarczana jest większa ilość energii, można dłużej czuć się pobudzonym oraz sytym, co jest istotne, gdy chcemy zmniejszyć apetyt. Po zjedzeniu ziemniaków rzadziej sięga się po dodatkowe przekąski i rzadziej odczuwa się uciążliwe napady głodu. Dodatkową zaletą skrobi jest jej wpływ na skórę. Przygotowanie papki ziemniaczanej albo kąpieli z dodatkiem mąki ziemniaczanej skutecznie leczy wypryski, czyraki, rany oraz choroby dermatologiczne.

  • Dla brzucha

    Dla brzucha

    Zazwyczaj przy zatruciach i problemach jelitowych jada się ryż lub biszkopty, z niewiadomych przyczyn niektórzy uważają, że jedzenie ziemniaków w takich sytuacjach jest ciężkie dla żołądka. Na szczęście dla układu pokarmowego, nie jest tak. Ziemniaki są lekkostrawne i w przypadku zatruć, biegunek lub innych problemów gastrycznych można, a nawet trzeba je jadać. Nie obciążają żołądka, a zawarty w nich błonnik wspomaga regenerację nadwątlonych tkanek. Może nawet łagodzić uciążliwą biegunkę. Równie dobrze działa sok z ziemniaków, zwłaszcza przy zgadze oraz problemach z dwunastnicą.

  • Przeciwko migrenie

    Jeżeli kogoś męczą częste bóle głowy lub uciążliwe migreny, nie musi od razu brać kilku tabletek. Bardzo dobrze sprawdzą się okłady z surowych ziemniaków. Wystarczy pokrojone ziemniaki włożyć do lnianego woreczka albo owinąć gazą i położyć na czole. Równie dobrze tego rodzaju okłady sprawdzają się i przy innych bólach, w tym: brzucha, stawów, zwichnięciach i urazach.