Jak pokonać grzybicę dietą?
Jak pokonać grzybicę dietą?
Grzybica atakuje znienacka i wbrew pozorom nie dotyczy tylko stóp i paznokci. Potrafi zalęgnąć się również wewnątrz organizmu i rozwijać w nim długo, zanim objawi się w postaci plam na skórze. Pierwszym przystankiem w drodze do leczenia jest dermatolog, który przepisze leki działające od wewnątrz, oraz maści, które zadziałają na wypryski. Jednak łykanie tabletek nie jest jedynym, co trzeba robić, żeby całkowicie pozbyć się uciążliwych drożdży i grzybów z organizmu. Trzeba wprowadzić zmiany w diecie, uważać na to, co się je i w jakiej ilości, ponieważ to w pożywieniu dostarczane są grzybom związki, które pomagają im się rozwijać, przez co leczenie jest dłuższe niż powinno.
Objawy grzybicy
Na początku trudno jest stwierdzić, że to, co dzieje się z naszym ciałem, to grzybica. Jednak jeżeli pojawia się jednocześnie kilka objawów, można zacząć się niepokoić i należy udać się do lekarza. Do jednych z najbardziej charakterystycznych elementów należą zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, problemy z trawieniem, gazy, zaburzenia snu, podatność na przeziębienia, zwiększona potliwość i drażliwość. Jeżeli do tego pojawią się niepokojące plamy na którejkolwiek części ciała, wówczas można mieć pewność, że grzybica rozpoczęła swoje intensywne działania.
Co lubią grzyby
Tym, co grzybica uwielbia, są węglowodany i cukry, zatem rozpoczynając walkę z nią, trzeba poważnie ograniczyć ich spożywanie. Wszelkiego rodzaju cukry zawarte w słodyczach, owocach, słodzonych napojach muszą zostać wyeliminowane. Zawierają one cukry proste, które są szybko rozkładane i stanowią główną pożywkę dla grzybów i drożdżaków. Nawet jeżeli kuracja lekami została już rozpoczęta, jedzenie tabletek na przemian z czekoladą nie tylko przedłuży leczenie, ale może nawet całkowicie je zahamować. Podobnie jak cukrów, lepiej unikać białego pieczywa i makaronów, które mają równie przydatne grzybom węglowodany. Lepiej zastąpić je kaszą, brązowym ryżem i pieczywem razowym. Są zdrowsze, smaczne i dostarczają niezbędnej do działania energii.
Kwaśne smaki
Tak jak grzyby i drożdże powodujące rozwój grzybicy lubią słodkie, tak nie lubią kwaśnego. Jeżeli więc dotąd jadło się mało kwaśnych produktów, dobrze jest włączyć ją do swojej diety. Może to być zwykła kapusta kiszona lub ogórki konserwowe, których kwaśny smak oraz związane z tym właściwości są doskonałą bronią przed grzybicą. Jeżeli choroba już się rozwija, kwaśne substancje będą zabijały rozwijające się grzyby, nieco zmieniając pH organizmu na kwaśne, niesprzyjające im środowisko.
Witamina C
Obniżona odporność jest jednym z powodów łatwego zarażenia się grzybicą i jej nawrotów. Trzeba na bieżąco wzmacniać układ odpornościowy. Można to zrobić w bardzo prosty sposób, nie trzeba szukać cudownych środków. Witamina C zapewni nie tylko poprawę odporności, ale również pozytywnie wpłynie na skórę. W zależności od upodobań można ją przyjmować w tabletkach, a można w owocach i warzywach. Najwięcej witaminy C znajduje się w kiwi. Zazwyczaj dieta przeciwgrzybiczna nie poleca owoców, jednak kiwi oraz inne kwaśne owoce są wyjątkami, ponieważ zawarte w nich kwasy mają działanie grzybobójcze.
Eliminacja drożdży
Wyłączając z diety kolejne produkty lub zamieniając je na inne, należy pozbyć się również tych pokarmów i napoi, które zawierają drożdże. Nie są to tylko drożdżowe ciasta i produkty z piekarni, ale przede wszystkim alkohole, które powstają w procesie fermentacji drożdży. Piwo oraz wino powinny być odstawione przynajmniej na czas trwania leczenia. Później dobrze jest pić je z umiarem, pamiętając, że leczenie grzybicy jest procesem długotrwałym i może trwać nawet pół roku.