Dlaczego chleb na zakwasie jest zdrowszy?

Opiekun artykułu: piotrstrzecki
Advertising
Dlaczego chleb na zakwasie jest zdrowszy?

Dlaczego chleb na zakwasie jest zdrowszy?

Chleb to nasze codzienne pożywienie i trudno wyobrazić sobie życie bez niego. Dziś jednak często kupujemy pieczywo, które niestety wcale nie jest zdrowe. Supermarkety wabią nas zapachem świeżo upieczonego na zapleczu chleba, tylko nie zdajemy sobie sprawy, że ten kuszący zapach po prostu rozpylono w powietrzu, a chleb (który już następnego dnia jest niesmaczny i rozsypuje się jak piasek) upieczono z zamrożonego ciasta i drożdży. Aby wypiek był większy, a chleb nie pleśniał, dodaje się konserwanty i spulchniacze. Dodatek karmelu często sugeruje, że jest to zdrowy, „ciemny” chleb, co nie jest prawdą. W dodatku chleb z dodatkiem drożdży też jest szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli chcemy kupić zdrowy, smaczny chleb, najlepiej wybrać razowy i na zakwasie.

Advertising
Advertising
  • Jaka mąka jest najlepsza do chleba?

    Jaka mąka jest najlepsza do chleba?

    Zdecydowanie należy unikać chleba z czystej pszennej mąki, gdyż zawiera za mało cennych składników, a dostarcza naszemu organizmowi szkodliwych węglowodanów prostych, błyskawicznie rozkładających się do glukozy i podnoszących poziom cukru we krwi, a także glutenu. Mąka pszenna razowa jest nieco zdrowsza, ale zdecydowanie preferować powinno się pieczywo żytnie, razowe i pełnoziarniste. Kiedyś w biednych społecznościach jadano jedynie czarny chleb z mąki z grubego przemiału. Kiedy pojawiło się delikatne, pszenne pieczywo, które tak nam smakuje, okazało się, że stan zdrowia ludzi znacznie się pogorszył.

  • Dlaczego nie należy jeść drożdżowego pieczywa?

    Dlaczego nie należy jeść drożdżowego pieczywa?

    Chleb musi być odpowiednio wyrośnięty. Służy temu fermentacja drożdżowa, a przy okazji, żeby uzyskać jeszcze lepszy efekt, rozmaite spulchniacze. Czy kupując chleb żytni, ale upieczony z dodatkiem drożdży, decydujemy się na zdrowy produkt? Niestety, tak nie jest. Ziarna zbóż zawierają różne składniki, między innymi jest tam kwas fitynowy. I tu mamy problem, ponieważ łączy się on z żelazem, cynkiem, wapniem i magnezem, tworząc nieprzyswajalne sole, a zatem tracimy te cenne pierwiastki. Możemy jeść pieczywo pełnoziarniste i wcale nie czuć się dobrze na skutek niedoboru składników mineralnych.

  • Wybieraj chleb na zakwasie

    Wybieraj chleb na zakwasie

    Dlatego zdrowszy jest chleb pieczony na zakwasie. Fermentacja zachodząca dzięki dodaniu zakwasu powoduje, że kwas fitynowy nie może reagować z metalami, co chroni cenne składniki mineralne – żelazo, cynk, wapń i magnez. Musi to być jednak prawdziwy zakwas, a nie słabszy suszony, do którego dodaje się drożdże. Dlatego najzdrowszy jest chleb samodzielnie upieczony w domu albo z wyspecjalizowanej, niewielkiej piekarni. Fermentacja jest bardzo ważna z jeszcze jednego powodu – niszczy pleśnie i bakterie, których toksyny są bardzo szkodliwe.

  • Dlaczego jeszcze chleb na zakwasie jest zdrowszy?

    Dlaczego jeszcze chleb na zakwasie jest zdrowszy?

    Chleb upieczony na zakwasie ma jeszcze jedną cenną właściwość, a mianowicie zawiera bakterie kwasu mlekowego. Występują one w naszym układzie pokarmowym i są bardzo pożyteczne – to dzięki nim trawienie przebiega we właściwy sposób, nie cierpimy na zaparcia czy biegunki. Niewłaściwa dieta, zwłaszcza zawierająca dużo cukru, oraz przyjmowanie antybiotyków niszczą tę naturalną florę bakteryjną naszych jelit. Aby ją odbudować, należy właśnie jeść pieczywo na zakwasie, a także kwaszoną kapustę i ogórki.

Popularne tagi
  • komórki rakowe
  • regeneracja
  • jaja
  • detoks imbirowy
  • ograniczenie soli
  • zalety kwasów omega
  • dorosły
  • właściwości octu jabłkowego
  • praca siedząca
  • dieta w profilaktyce raka jelita grubego
  • wartości wody
  • produkty mleczne
  • ziarna słonecznika
  • woda w jedzeniu
  • kardamon