W których owocach jest mało węglowodanów?

Opiekun artykułu: konik
Advertising
W których owocach jest mało węglowodanów?

W których owocach jest mało węglowodanów?

Owoce uchodzą za dobre i zdrowie. Istotnie, zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych, a także stanowią smaczne urozmaicenie diety. Niestety, poza dobrymi składnikami zawierają również węglowodany, które dla niektórych nie są korzystne, a w nadmiarze powodują nawet wzrost wagi. W związku z tym warto wiedzieć, które owoce mają ich mniej i tym samym można je częściej włączać do codziennego jadłospisu. Zawartość węglowodanów w owocach jest istotna przede wszystkim dla osób cierpiących na cukrzycę.

Advertising
Advertising
  • Brzoskwinie

    Brzoskwinie

    Latem, kiedy w sklepach jest pod dostatkiem brzoskwiń, warto jeść ich jak najwięcej. W brzoskwiniach znajduje się niewiele węglowodanów, więc są one bezpieczne dla cukrzyków. Dodatkowo posiadają dużo witamin A i C, które poprawiają stan skóry oraz pozytywnie wpływają na wzrok oraz odporność. Co więcej, w brzoskwiniach znajduje się wiele potasu, który wspomaga układ krążenia, a w szczególności serce. Można z nich robić dobre koktajle, jadać na surowo lub dodawać do mrożonej herbaty. Trzeba jednak pamiętać, że jeść warto jedynie świeże, surowe brzoskwinie. Owoce w puszkach są niezdrowe i przesiąknięte cukrem.

  • Pomarańcze

    Pomarańcze

    Soczyste, kapiące od soku pomarańcze wydają się mieć mnóstwo węglowodanów. Jednak jest to złudne wrażenie, ponieważ nie tylko nie posiadają ich wiele, ale mają mało kalorii. Do tego wystarczy zjeść 1 pomarańczkę dziennie, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na niektóre składniki. Witamina C, potas oraz kwas foliowy to najważniejsze z nich. Wspomagają odporność, regulują krążenie krwi oraz wspierają procesy umysłowe.

  • Jabłka

    Jabłka

    Wiele osób obawia się, że jedzenie jabłek może źle wpłynąć na ich wagę lub zdrowie. Na szczęście nic takiego nie ma miejsca. Dostępne przez cały rok owoce nie tylko posiadają niewiele węglowodanów, ale i pozytywnie wpływają na zdrowie. Znajduje się w nich dużo witaminy C oraz błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Jabłka bardzo dobrze sprawdzają się w oczyszczaniu organizmu, więc mogą być podstawą krótkich diet oczyszczających. Wystarczy 1 jabłko dziennie, żeby organizm pracował poprawnie, jednak w miarę możliwości lepiej nie pozbawiać owoców skórki, ponieważ znajduje się pod nią wiele antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki.

  • Wiśnie

    Wiśnie

    Cierpkie wiśnie nie są owocami lubianymi przez wszystkich, jednak cukrzycy oraz osoby odchudzające się powinny bliżej się z nimi zaprzyjaźnić. Są to owoce, które mają mało kalorii i mało węglowodanów. Można jadać je na surowo lub pić jako w formie kompotów. Ich największą zaletą jest łagodzenie stanów zapalnych w organizmie oraz ochrona przed infekcjami, chorobami i poprawa stanu naczyń krwionośnych.