Dania rybne (25)

  • Prosty sposób na duszoną rybę

    Zazwyczaj rybę podaje się smażoną lub pieczoną w piekarniku z licznymi dodatkami. Zamiast takiego sposobu można zacząć podawać ją w formie duszonej, co sprawia, że jej mięso jest jeszcze delikatniejsze. Duszenie ryby, choć brzmi to skomplikowanie, nie jest trudniejsze niż zwykłe pieczenie – warto tylko zadbać o poprawny przebieg procesu i dodatki. Czytaj więcej »

    vcb

  • Jak przyrządzić łososia z pesto?

    Przygotowanie łososia tak, żeby stał się wyjątkowym daniem, to coś więcej niż tylko przypieczenie go w piekarniku albo na patelni. Podanie ryby z dodatkiem pesto sprawia, że smak zmienia się na ciekawszy i ma się w jadłospisie nowe danie, którym można pochwalić się na kolacji z przyjaciółmi oraz rodziną. Oto sprawdzony przepis na rybę w wyjątkowym stylu. Czytaj więcej »

    rolandku

  • Jak przyrządzić smaczne sznycle rybne?

    Ryby nie są nudnym daniem ani nie przygotowuje się ich tylko jako panierowane płaty z dodatkiem frytek. Można z nich zrobić smaczne sznycle, które nadają się wspaniale na postny obiad z sałatką, z lekkim sosem. Takie danie zniknie z talerzy szybciej, niż możesz się spodziewać, więc nie wahaj się i wypróbuj sprawdzony przepis. Czytaj więcej »

    szmaragd

  • Jak przyrządzić łososia w folii?

    Każda szanująca się restauracja posiada w ofercie dania z łososia. Nic dziwnego, jest to jedna z ryb, które uznawane są za najsmaczniejsze i najbardziej eleganckie. Delikatne mięso, gdy jest dobrze przyrządzone, wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością nie raz miałaś ochotę powtórzyć takie danie dla siebie albo na romantyczną kolację. Teraz to żaden problem, jeśli skorzystasz ze sprawdzonego przepisu podanego w tym artykule. Czytaj więcej »

    kijafa

  • Łosoś z piekarnika – jak go zrobić?

    Łosoś budzi kontrowersje. Niektórzy nie wyobrażają sobie uroczystej kolacji bez dania z nim w roli głównej, inni są sceptyczni, przekonując, że jest wiele smaczniejszych ryb. Jest to kwestia gustu, jednak łososia z piekarnika warto spróbować przynajmniej raz, zwłaszcza że jego mięso jest bardzo delikatne oraz rozpływa się w ustach – w sam raz na obiad, w sam raz na kolację w gronie bliskich znajomych. Czytaj więcej »

    ciborowski

  • Jak dobrze panierować rybę?

    Rybę można podawać na wiele różnych sposobów, w zależności od chęci i smaku, jednak najpopularniejszą wersją jest ryba smażona w panierce. W takiej wersji najlepiej komponuje się z frytkami oraz licznymi sosami, a do tego świetnie smakuje. Dobrze wykonana panierka jest złocistobrązowa, chrupiąca i stanowi wspaniały dodatek do kawałków ryby. Czytaj więcej »

    adrianx

  • Jak dobrze przechowywać ryby?

    Im więcej ryb w diecie, tym lepiej, jednak statystyki pokazują, że wciąż jada się ich w Polsce za mało. Są za drogie, nie zawsze wiadomo, jak je przygotować, podać, nie każdy je lubi, a także nie wiadomo, jak je przechowywać, aby zachować świeżość. Wbrew pozorom nie jest to błahy problem, gdyż zepsuta rybka może poważnie zaszkodzić żołądkowi. Żeby uniknąć sensacji związanych z jelitami, dowiedz się, jak przechowywać rybę, by zachowała odpowiednią świeżość do konsumpcji. Czytaj więcej »

    danek

  • Smaczna marynata do łososia z grilla – jak ją przyrządzić?

    Łosoś jest doskonałą rybą na grilla. Smaczna, soczysta, może być jeszcze lepsza, jeżeli tylko przygotuje się do niego odpowiednią marynatę. Po przechowaniu w niej kawałków ryb i podpieczeniu na ruszcie uzyska się wspaniały, rozpływający się w ustach posiłek. Jeśli nie masz pomysłu na marynatę – podpowiemy Ci, wystarczy zerknąć do poniższego artykułu. Czytaj więcej »

    zunia

  • Jak przygotować łososia z warzywami?

    Statystyki pokazują, że w Polsce wciąż jada się za mało ryb. Nie jest to korzystne dla zdrowia, ponieważ w rybach jest wiele składników mineralnych oraz tłuszczy stanowiących cenny składnik dla organizmu. Nadrobić ten brak można poprzez poznanie przepisu na łososia z warzywami, który jest nie tylko pyszny, lecz również podwójnie zdrowy. Oto pomysł, jak go przygotować. Czytaj więcej »

    chura

  • Jak zrobić pyszne filety z tuńczyka z kuskusem?

    Tuńczyk to nie tylko smaczna ryba do sałatki, lecz znacznie bardziej pomysłowy składnik spożywczy. Wystarczy trochę czasu oraz nasz sprawdzony przepis i możesz delektować się filetami z kuskusem. Bardzo oryginalnie, a do tego bardzo zdrowo, co powinien docenić każdy, dla kogo zdrowe odżywianie nie jest bez znaczenia. Czytaj więcej »

    rav

  • Jak przyrządzić doskonałą rybę z grilla?

    Ryba z grilla to nie tylko doskonała alternatywa dla dań mięsnych, lecz również świetne danie, które zasmakuje każdemu. Można przyrządzić je bez problemu, jeśli tylko sięgnie się po dobry przepis oraz po dobre przyprawy. Jeśli nie masz własnego pomysłu na smaczne danie z rożna, skorzystaj z naszego przepisu. Będziesz zadowolony. Czytaj więcej »

    patrix

  • Jak przyrządzić zdrową pastę rybną?

    Wszelkie książki kucharskie, programy dietetyczne zalecają jedzenie ryb przynajmniej 2 – 3 razy w tygodniu. Dostarczają one mnóstwo istotnych składników mineralnych, przede wszystkim jodu, jak również kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają układ nerwowy, w tym mózg. Ryba smażona lub grillowana to nie jedyny sposób na jej podanie. Zamiast jeść rybę tylko na obiad, warto zjeść ją również na śniadanie jako pastę. Czytaj więcej »

    aniusia

Popularne tagi
  • ryba w panierce
  • świeże ryby
  • wywar
  • makrela wędzona
  • ogórek konserwowy
  • sposoby smażenia ryby
  • łosoś z grilla
  • łosoś z pesto
  • sałatka
  • tarta z tuńczykiem
  • przepis na marynatę do łososia
  • przechowywanie ryb
  • przepis na rybę w panierce
  • impreza
  • sznycle
  • pesto
  • majonez
  • potrawa
  • mrożonka
  • przepis
  • zasady grillowania ryby
  • dieta
  • pstrąg
  • filety rybne
  • łosoś w warzywach