Jak przyrządzić zdrową pastę rybną?

Opiekun artykułu: aniusia
Advertising
Jak przyrządzić zdrową pastę rybną?

Jak przyrządzić zdrową pastę rybną?

Wszelkie książki kucharskie, programy dietetyczne zalecają jedzenie ryb przynajmniej 2 – 3 razy w tygodniu. Dostarczają one mnóstwo istotnych składników mineralnych, przede wszystkim jodu, jak również kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają układ nerwowy, w tym mózg. Ryba smażona lub grillowana to nie jedyny sposób na jej podanie. Zamiast jeść rybę tylko na obiad, warto zjeść ją również na śniadanie jako pastę.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Zamiast sardynek w puszce można użyć wędzonej makreli.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznej pasty rybnej jest bardzo proste, jednak żeby była bardzo dobra, potrzebny jest pełen zestaw składników świeżych i dobrej jakości. Wśród nich niezbędne są:
    * 1 puszka sardynek,
    * 1 cebula,
    * 2 ogórki konserwowe,
    * 3 jajka,
    * 2 łyżki pietruszki,
    * 2 łyżki koperku,
    * majonez,
    * pieprz.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajka ugotować na twardo, gotując przez 8 – 10 minut. Ostudzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skorupki.Puszkę z sardynkami otworzyć. Odlać ryby z zalewy, a następnie przełożyć wszystkie do średniej wielkości miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Sardynki odsączone z zalewy zmiażdżyć widelcem na papkę. Jajka obrane ze skorupek zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Można również posiekać nożem, jednak starcie ich sprawi, że pasta będzie gładsza i łatwiejsza do rozsmarowywania na pieczywie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ogórki obrać ze skórki, cebule z łupinek. Oba warzywa posiekać w kostkę, im drobniej, tym lepiej. Wrzucić je do miski z rybą oraz jajkami. Dodać majonez i doprawić pieprzem, koperkiem, pietruszką. Można dodać odrobinę soli, lecz nie jest to konieczne. Wszystko dokładnie wymieszać, tworząc jak najbardziej gładką pastę.Po wymieszaniu danie jest od razu gotowe do jedzenia – można rozsmarowywać je na świeżych bułkach albo pieczywie pełnoziarnistym.