Jak przyrządzić zdrową pastę rybną?
Jak przyrządzić zdrową pastę rybną?
Wszelkie książki kucharskie, programy dietetyczne zalecają jedzenie ryb przynajmniej 2 – 3 razy w tygodniu. Dostarczają one mnóstwo istotnych składników mineralnych, przede wszystkim jodu, jak również kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają układ nerwowy, w tym mózg. Ryba smażona lub grillowana to nie jedyny sposób na jej podanie. Zamiast jeść rybę tylko na obiad, warto zjeść ją również na śniadanie jako pastę.
Zamiast sardynek w puszce można użyć wędzonej makreli.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznej pasty rybnej jest bardzo proste, jednak żeby była bardzo dobra, potrzebny jest pełen zestaw składników świeżych i dobrej jakości. Wśród nich niezbędne są:
* 1 puszka sardynek,
* 1 cebula,
* 2 ogórki konserwowe,
* 3 jajka,
* 2 łyżki pietruszki,
* 2 łyżki koperku,
* majonez,
* pieprz.Krok pierwszy
Jajka ugotować na twardo, gotując przez 8 – 10 minut. Ostudzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skorupki.Puszkę z sardynkami otworzyć. Odlać ryby z zalewy, a następnie przełożyć wszystkie do średniej wielkości miski.
Krok drugi
Sardynki odsączone z zalewy zmiażdżyć widelcem na papkę. Jajka obrane ze skorupek zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Można również posiekać nożem, jednak starcie ich sprawi, że pasta będzie gładsza i łatwiejsza do rozsmarowywania na pieczywie.
Krok trzeci
Ogórki obrać ze skórki, cebule z łupinek. Oba warzywa posiekać w kostkę, im drobniej, tym lepiej. Wrzucić je do miski z rybą oraz jajkami. Dodać majonez i doprawić pieprzem, koperkiem, pietruszką. Można dodać odrobinę soli, lecz nie jest to konieczne. Wszystko dokładnie wymieszać, tworząc jak najbardziej gładką pastę.Po wymieszaniu danie jest od razu gotowe do jedzenia – można rozsmarowywać je na świeżych bułkach albo pieczywie pełnoziarnistym.