Sprawdzony przepis na rybę po grecku

Sprawdzony przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku, choć z Grecją ma niewiele wspólnego, od dawna króluje na polskich stołach jako jedno z najpopularniejszych dań rybnych. Smaczna, dobra na zimno i na ciepło, trafia nawet na wigilijne stoły. Żeby móc się zachwycać tym daniem, niezbędne jest posiadanie dobrego, sprawdzonego przepisu. Oto on.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Do przygotowania smakowitej potrawy niezbędne są świeże składniki spożywcze. Dotyczy to zwłaszcza ryby. Wśród potrzebnych elementów muszą znaleźć się: 
 * 800 g filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk – świeże lub mrożone),
 * 150 g pietruszki,
 * 100 g selera,
 * 1,2 kg marchewki,
 * 1 por (biała część),
 * 1 cebula,
 * 3 ziarenka ziela angielskiego,
 * 1 liść laurowy,
 * 3 szklanki wody,
 * 1/2 łyżeczki pieprzu,
 * 1/2 łyżeczki papryki mielonej, słodkiej,
 * 1/3 łyżeczki bazylii,
 * 1/2 łyżeczki oregano,
 * 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
 * olej.
- Krok pierwszy- Ryby rozmrozić bardzo dokładnie. Następnie równie dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym, po czym pokroić na kawałki, ale nie za małe. Ryba nie powinna zgubić się całkowicie w warzywach. Posypać solą i pieprzem, odłożyć do miski. 
- Krok drugi  - Pietruszkę, seler, marchewkę umyć, obrać ze skórki. Po obraniu wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o średnich oczkach i przełożyć do garnka. Zalać wodą, na wysokość 1 cm powyżej poziomu warzyw. Posolić i postawić na piecu. Gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucić listek laurowy oraz ziele angielskie. 
- Krok trzeci  - Kawałki ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kawałki ryb z obu stron, aż będą lekko brązowe.Z gotujących się warzyw odlać 1/2 szklanki wywaru. Wymieszać z nim koncentrat pomidorowy. Cebulę obrać z łupinki i razem z porem pokroić na plasterki. 
- Krok czwarty  - Na patelni ponownie rozgrzać olej. Zeszklić na niej cebulę oraz por. Dodać ugotowane warzywa oraz mieszankę koncentratu i wywaru. Zagotować, a następnie doprawić i jeszcze raz wymieszać. Na gotowych warzywach układać rybę. Można od razu podawać albo schłodzić w lodówce. 

















