Pyszna ryba o smaku słodko-kwaśnym
Pyszna ryba o smaku słodko-kwaśnym
Dania rybne są niezwykle pyszne, przede wszystkim dla amatorów ryb, oraz możliwe do przygotowania na różne sposoby. Jeżeli chce się wnieść do kuchni trochę egzotyki, warto przygotować rybę w sosie słodko-kwaśnym, smaczną, aromatyczną i prostą do zrobienia. Oto przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie ryby w nietypowym sosie nie jest trudnym wyzwaniem kulinarnym, jednak wszystkie składniki należy przygotować od razu. Jednocześnie trzeba szczególnie zwrócić uwagę na świeżość ryby, aby nie dopuścić do zatrudnia pokarmowego.Do niezbędnych składników należą:
* 4 filety z dorsza,
* 1 szklanka oleju,
* 1 szklanka wody,
* 3 łyżki cukru,
* 3 łyżki octu,
* 5 łyżek ketchupu,
* przecier pomidorowy, mały,
* papryka konserwowa,
* ogórek konserwowy,
* cebula.Krok pierwszy
Rybę umyć – jeśli jest mrożona – rozmrozić i usmażyć. Można to zrobić w panierce z bułki tartej albo obtaczając jedynie w przyprawie typu warzywko.
Smażyć na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia się ryby z obu stron.
Krok drugi
Do garnka wlać olej i wodę. Doprawić octem, cukrem oraz ketchupem i zacząć podgrzewać.. W trakcie gotowania dodać zawartość słoiczka z przecierem pomidorowym. Zamieszać wszystkie składniki, po czym doprowadzić do wrzenia.
Krok trzeci
Paprykę, cebulę, ogórki pokroić na kawałki – słupki, plasterki, kwadraciki, wedle uznania. Następnie układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z rybą. Całość zalać ciepłą jeszcze zalewą i włożyć do piekarnika. Gotować w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż sos zacznie wrzeć.Potrawę można podawać od razu, chociaż znacznie lepsza jest na drugi dzień po przyrządzeniu.