Jak przyrządzić łososia w folii?
Jak przyrządzić łososia w folii?
Każda szanująca się restauracja posiada w ofercie dania z łososia. Nic dziwnego, jest to jedna z ryb, które uznawane są za najsmaczniejsze i najbardziej eleganckie. Delikatne mięso, gdy jest dobrze przyrządzone, wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością nie raz miałaś ochotę powtórzyć takie danie dla siebie albo na romantyczną kolację. Teraz to żaden problem, jeśli skorzystasz ze sprawdzonego przepisu podanego w tym artykule.
Potrzebne składniki spożywcze
Łosoś z folii zachowuje swój smak, składniki odżywcze oraz delikatność mięsa. Aby go przygotować, potrzebne są:
* 4 porcje łososia,
* 4 liście laurowe,
* 1 cytryna,
* 1 cebula,
* pieprz mielony,
* pieprz w ziarnach.
Niezbędna jest oczywiście również folia aluminiowa.Krok pierwszy
Łososia podzielić na kawałki, jeśli 4 przygotowane są duże, a następnie oczyścić. Przepłukać łososia pod zimną wodą, żeby nie było na nim zbędnych naleciałości.
Cebulę pozbawić łupinki i pokroić na kawałki, najlepiej w piórka. Pokrojonym warzywem wyłożyć środek folii aluminiowej.
Krok drugi
Zanim łosoś znajdzie się na cebuli, położyć na niej liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Dzięki nim ryba będzie miała nie tylko lepszy smak, ale również doskonały aromat. Następnie sparzyć cytrynę wrzątkiem i pokroić połówkę na plasterki. Położyć wszystkie na cebuli z dodatkami. Aby folia aluminiowa przyjęła wygodny kształt, dobrze jest przełożyć ją do blachy do pieczenia.
Krok trzeci
Kawałki ryby natrzeć delikatnie solą i każdy z fragmentów odkładać na cytryny. Gdy już wszystkie znajdą się na swoim miejscu, oprószyć pieprzem. Z pozostałej części cytryny wycisnąć cały sok, skrapiając nim obficie rybę. Po skropieniu zawinąć łososia w folię w taki sposób, żeby do wnętrza nie dostawało się powietrze. Tak przygotowane danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut. Zaraz po upieczeniu rozwinąć folię, wydobywając aromatyczne danie, które można przełożyć na talerz i od razu podawać. Smacznego!