Jak zrobić pyszne filety z tuńczyka z kuskusem?
Jak zrobić pyszne filety z tuńczyka z kuskusem?
Tuńczyk to nie tylko smaczna ryba do sałatki, lecz znacznie bardziej pomysłowy składnik spożywczy. Wystarczy trochę czasu oraz nasz sprawdzony przepis i możesz delektować się filetami z kuskusem. Bardzo oryginalnie, a do tego bardzo zdrowo, co powinien docenić każdy, dla kogo zdrowe odżywianie nie jest bez znaczenia.
Jakie składniki są potrzebne?
Wykonanie smacznego dania z tuńczykiem w roli głównej nie jest trudne, jeżeli zawczasu zbierze się odpowiednie składniki, czyli:
* 4 filety z tuńczyka,
* 250 g kuskusa,
* 400 ml bulionu warzywnego,
* 1 cebulę czerwoną,
* 1 cytrynę,
* 1 łyżkę oliwy z oliwek,
* 2 łyżeczki musztardy,
* 1 natkę pietruszki,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Cebule obrać z łupinki i pokroić na mniejsze kawałeczki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i na małej tarce zetrzeć skórkę, a z pozostałej części wycisnąć jak najwięcej soku. Dolać go do miseczki, w której znajdują się kawałki cebuli. Doprawić oliwą z oliwek, pieprzem, solą, po czym pozostawić na 5 minut.
Krok drugi
Kuskus przesypać do miski. Zalać gorącym bulionem, pozostawiając całość na 10 minut, żeby kuskus dokładnie spęczniał i nabrał miękkości. W czasie kiedy kuskus pęcznieje, zająć się filetami i posmarować je z obu stron najpierw oliwą, a następnie musztardą – można użyć musztardy w proszku.
Krok trzeci
Pietruszkę oraz gotowy kuskus wymieszać dokładnie z cebulą. Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć na niej wszystkie filety, po 1 minucie na każdą stronę ryby. Najlepiej, jeżeli tuńczyk jest delikatnie niedosmażony w środku. Podawać gotową rybę razem z aromatycznym kuskusem. Danie nadaje się doskonale zarówno na obiad, jak i na kolację, na spotkanie w gronie rodziny czy większe przyjęcie. Smacznego!