Jak przygotować grillowaną rybę z limonką?
Jak przygotować grillowaną rybę z limonką?
Grillowana ryba to jedno z najlepszych dań, jakie można podać w trakcie imprezy przy grillu. Smaczna, delikatna, uchodzi za dietetyczne i zdrowe danie. Niektórym wystarczy dodanie do niej soli i pieprzu, inni wolą nieco bardziej urozmaicone wersje.Jeśli chce się czegoś nowego, warto wypróbować rybę z sokiem z limonki, który nada potrawie posmak egzotyki.
Co jest potrzebne?
Przygotowanie dania z ryby wymaga odpowiednich składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 8 filetów z dorsza lub z łososia,
* 2 cebule,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 limonki,
* 10 dag masła,
* 3 łyżki musztardy,
* pieprz,
* sól,
* papryka mielona lub tymianek (wedle uznania, do smaku).
Zaletą ryby jest to, że już sama sól i pieprz wystarczają do jej doprawiania, więc nie trzeba przesadzać z przyprawami, a ryba i tak będzie smakować wyśmienicie.Krok pierwszy
Masło roztopić na patelni i lekko rozgrzać. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Jeżeli woli się bardziej wyrazisty smak, wówczas można posiekać więcej niż 1 ząbek. Jednak przesada nie jest dobra, ponieważ czosnek zdominuje smak ryby.
Krok drugi
Do podsmażonego, lekko zarumienionego czosnku dodać musztardę. Z limonki wycisnąć cały sok i również wlać na patelnię. Zamieszać do połączenia się składników. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami.
Krok trzeci
Filery umyć zimną wodą i osuszyć. Następnie każdy filet z osobna posmarować marynatą z obu stron.
Grill rozgrzać i na gorącym ruszcie kłaść wszystkie kawałki ryby. Piec przez 10 minut z każdej strony, aż mięso będzie białe i miękkie.
Krok czwarty
Rybę podawać od razu po zdjęciu jej z rusztu. Przed podaniem można skropić jeszcze raz sokiem z limonki. Potrawa dobrze smakuje z dodatkiem chleba czosnkowego albo ze świeżą bagietką.