Jak przygotować grillowaną rybę z limonką?

Opiekun artykułu: malin
Advertising
Jak przygotować grillowaną rybę z limonką?

Jak przygotować grillowaną rybę z limonką?

Grillowana ryba to jedno z najlepszych dań, jakie można podać w trakcie imprezy przy grillu. Smaczna, delikatna, uchodzi za dietetyczne i zdrowe danie. Niektórym wystarczy dodanie do niej soli i pieprzu, inni wolą nieco bardziej urozmaicone wersje.Jeśli chce się czegoś nowego, warto wypróbować rybę z sokiem z limonki, który nada potrawie posmak egzotyki.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Przygotowanie dania z ryby wymaga odpowiednich składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 8 filetów z dorsza lub z łososia,
    * 2 cebule,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 2 limonki,
    * 10 dag masła,
    * 3 łyżki musztardy,
    * pieprz,
    * sól,
    * papryka mielona lub tymianek (wedle uznania, do smaku).
    Zaletą ryby jest to, że już sama sól i pieprz wystarczają do jej doprawiania, więc nie trzeba przesadzać z przyprawami, a ryba i tak będzie smakować wyśmienicie.

  • Krok pierwszy

    Masło roztopić na patelni i lekko rozgrzać. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Jeżeli woli się bardziej wyrazisty smak, wówczas można posiekać więcej niż 1 ząbek. Jednak przesada nie jest dobra, ponieważ czosnek zdominuje smak ryby.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do podsmażonego, lekko zarumienionego czosnku dodać musztardę. Z limonki wycisnąć cały sok i również wlać na patelnię. Zamieszać do połączenia się składników. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami.

  • Krok trzeci

    Filery umyć zimną wodą i osuszyć. Następnie każdy filet z osobna posmarować marynatą z obu stron.

    Grill rozgrzać i na gorącym ruszcie kłaść wszystkie kawałki ryby. Piec przez 10 minut z każdej strony, aż mięso będzie białe i miękkie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Rybę podawać od razu po zdjęciu jej z rusztu. Przed podaniem można skropić jeszcze raz sokiem z limonki. Potrawa dobrze smakuje z dodatkiem chleba czosnkowego albo ze świeżą bagietką.