Smaczna marynata do łososia z grilla – jak ją przyrządzić?
Smaczna marynata do łososia z grilla – jak ją przyrządzić?
Łosoś jest doskonałą rybą na grilla. Smaczna, soczysta, może być jeszcze lepsza, jeżeli tylko przygotuje się do niego odpowiednią marynatę. Po przechowaniu w niej kawałków ryb i podpieczeniu na ruszcie uzyska się wspaniały, rozpływający się w ustach posiłek. Jeśli nie masz pomysłu na marynatę – podpowiemy Ci, wystarczy zerknąć do poniższego artykułu.
Potrzebne składniki spożywcze
Podstawą zrobienia dobrej marynaty, która nada rybie oczekiwany smak, są świeże, dobrej jakości składniki, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 4 filery z łososia,
* 6 łyżek sosu sojowego,
* 3 łyżki soku z cytryny,
* 3 łyżki startego imbiru,
* 2 łyżki nasion sezamu,
* 1 łyżka miodu,
* 1 łyżka oleju,
* sól (opcjonalnie).
Krok pierwszy
Przepłukać łososia pod zimną wodą, delikatnie, żeby się nie rozpadł, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli. Należy uważać i nie przesadzić z jej ilością, żeby ryba nie była za słona, stanie się wtedy bowiem niejadalna.
Krok drugi
Sięgnąć po szklaną miskę – do przygotowywania marynaty nie należy używać metalowych – i przelać do niej sos sojowy, sok z cytryny, olej, miód, wrzucić nasiona sezamu oraz starty na tarce z małymi oczkami imbir. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki tworzyły aromatyczną marynatę.
Krok trzeci
Do gotowej marynaty włożyć filety z łososia i obtoczyć w niej delikatnie, po czym pozostawić w chłodnym miejscu. Można włożyć miskę z łososiem do lodówki, lecz wtedy trzeba zakryć ją folią aluminiową – pozostawić na 30 minut.Gdy ryba odstoi wyznaczony czas, można przejść do grillowania poprzez wykładanie filetów na aluminiową tackę ułożoną na rozgrzanym ruszcie i przypiekanie potrawy z obu stron. Na każdą stronę warto poświęcić 3 minuty, a po usmażeniu podawać ze świeżą sałatką bądź z chlebem.