Smaczna marynata do łososia z grilla – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: zunia
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Smaczna marynata do łososia z grilla – jak ją przyrządzić?

Smaczna marynata do łososia z grilla – jak ją przyrządzić?

Łosoś jest doskonałą rybą na grilla. Smaczna, soczysta, może być jeszcze lepsza, jeżeli tylko przygotuje się do niego odpowiednią marynatę. Po przechowaniu w niej kawałków ryb i podpieczeniu na ruszcie uzyska się wspaniały, rozpływający się w ustach posiłek. Jeśli nie masz pomysłu na marynatę – podpowiemy Ci, wystarczy zerknąć do poniższego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Podstawą zrobienia dobrej marynaty, która nada rybie oczekiwany smak, są świeże, dobrej jakości składniki, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 4 filery z łososia,

    * 6 łyżek sosu sojowego,

    * 3 łyżki soku z cytryny,

    * 3 łyżki startego imbiru,

    * 2 łyżki nasion sezamu,

    * 1 łyżka miodu,

    * 1 łyżka oleju,

    * sól (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przepłukać łososia pod zimną wodą, delikatnie, żeby się nie rozpadł, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli. Należy uważać i nie przesadzić z jej ilością, żeby ryba nie była za słona, stanie się wtedy bowiem niejadalna.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Sięgnąć po szklaną miskę – do przygotowywania marynaty nie należy używać metalowych – i przelać do niej sos sojowy, sok z cytryny, olej, miód, wrzucić nasiona sezamu oraz starty na tarce z małymi oczkami imbir. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki tworzyły aromatyczną marynatę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do gotowej marynaty włożyć filety z łososia i obtoczyć w niej delikatnie, po czym pozostawić w chłodnym miejscu. Można włożyć miskę z łososiem do lodówki, lecz wtedy trzeba zakryć ją folią aluminiową – pozostawić na 30 minut.Gdy ryba odstoi wyznaczony czas, można przejść do grillowania poprzez wykładanie filetów na aluminiową tackę ułożoną na rozgrzanym ruszcie i przypiekanie potrawy z obu stron. Na każdą stronę warto poświęcić 3 minuty, a po usmażeniu podawać ze świeżą sałatką bądź z chlebem.