Przepis na tartę z tuńczykiem z puszki

Opiekun artykułu: baabp
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na tartę z tuńczykiem z puszki

Przepis na tartę z tuńczykiem z puszki

Tarta to specyficzna forma potrawy, którą można podawać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Ma ona okrągły kształt oraz ząbkowane boki, a co najważniejsze – wykonywane jest zazwyczaj z kruchego ciasta (choć może być ono także drożdżowe czy francuskie). Ta forma wypieku kojarzy nam się głównie z Francją, choć oczywiście nie tylko tam jest przygotowywana na co dzień. Tartę można podawać naprawdę z wieloma kompozycjami smakowymi, zarówno z owocami, jak i z warzywami, z mięsem, z rybami. Właśnie ta ostatnia wersja zostanie zaprezentowana w przepisie poniżej. Znajdziesz tutaj recepturę na pyszną tartę z kruchego ciasta na bazie tuńczyka z puszki. Koniecznie ją wypróbuj i podaj na obiad czy kolację!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

250 gram mąki

125 gram masła zimnego

2 żółtka

2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

1 puszka tuńczyka w kawałkach

kilka czarnych oliwek

200 gram żółtego sera

500 ml śmietany kwaśnej 18%

4-5 jajek (zależy od wielkości)

sól i pieprz

250 gram mąki 125 gram masła zimnego 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) 1 puszka tuńczyka w kawałkach kilka czarnych oliwek 200 gram żółtego sera 500 ml śmietany kwaśnej 18% 4-5 jajek (zależy od wielkości) sól i pieprz
  • Przygotowanie kruchego ciasta

    Na stolnicy lub przetartym do sucha stole wysyp mąkę pszenną i uformuj z niej górkę. Potem dodaj żółtka i wymieszaj je z mąką. Kiedy już te dwa składniki się połączą, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i bardzo szybko zagnieć je z mąką oraz żółtkami. Jeśli okaże się, że taka masa będzie za sucha, możesz dodać łyżkę lub dwie zimnej, wręcz lodowatej wody. Pamiętaj, że kluczem w przygotowywaniu ciasta kruchego jest to, by nie zagniatać go ani chwilę dłużej, niż jest to konieczne. Dlatego też w momencie, kiedy ciasto będzie już gładkie i będzie odchodziło ci od rąk, przestań je ugniatać. W innym wypadku będzie po prostu twarde. Tak uformowaną kulkę z ciasta zawiń w folię i przełóż do lodówki na około 1 – 2 godziny.

  • Wykładanie formy

    Wykładanie formy

    Formę do tarty wyłóż dokładnie ciastem wyjętym z lodówki. Pamiętaj, żeby formę, jeśli nie jest silikonowa, wcześniej natłuścić. Bardzo dokładnie dociskaj ciasto do boków tarty. Kiedy już ciasto znajdzie się w formie, ponakłuwaj je widelcem i przykryj papierem do pieczenia, a sam papier wysyp grochem lub fasolą, aby obciążyć ciasto. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a następnie piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij spód tarty i odstaw na około 15 – 20 minut, żeby przestygł.

  • Farsz

    Kiedy spód będzie stygł, przygotuj farsz do tarty. Jest on bardzo prosty. Do miski wbij jajka i rozkłóć je mikserem. Następnie dodaj śmietanę oraz większość startego sera (trochę zostaw do podsypania). Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie za pomocą miksera (na wolnych obrotach) lub po prostu trzepaczki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj kawałki tuńczyka z puszki i wymieszaj je dokładnie, ale delikatnie, z farszem.Farsz wylej na spód od tarty. Gdzieniegdzie ułóż czarne oliwki i posyp resztą żółtego sera. Możesz także posypać tartę szczypiorkiem, jeśli masz go w domu. Piecz tartę przez około 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Tartę możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie będzie się komponowała z sałatką z rukoli. Smacznego!