Oryginalne pomysły na rybę z grilla

Opiekun artykułu: sandora
Advertising
Oryginalne pomysły na rybę z grilla

Oryginalne pomysły na rybę z grilla

Nie jest koniecznością grillowanie tylko i wyłącznie mięsa, kiełbasy i karkówki. Bardzo dobrym urozmaiceniem jest ryba. Dobrze przyprawiona i przyrządzona w odpowiedni sposób, szybko staje się ulubionym daniem każdego. Dużą zaletą ryb jest to, że można przygotować je z różnymi dodatkami. Oto kilka propozycji.

Advertising
Advertising
  • Pstrąg z pietruszką

    Pstrąg z pietruszką

    Bardzo dobrą rybą do grillowania jest pstrąg. Żeby smakował wyśmienicie, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
    * 2 pstrągi,
    * 1 pęczek pietruszki,
    * 1/2 szklanki oliwy,
    * 1 cytryna,
    * sól.
    Pstrąg powinien być oczyszczony z zewnątrz i wypatroszony. Środek umyć, a następnie nasmarować solą. Cytrynę umyć i 1/2 pokroić na plasterki, po czym nadziać nimi wnętrze ryby. Położyć na grillu i nasmarować oliwą najpierw z jednej strony, następnie z drugiej. Smażyć 30 minut.Do pozostałej oliwy posiekać natkę pietruszki i sok wyciśnięty z pozostałej cytryny. Po usmażeniu pstrągi przełożyć na talerz i polać sosem z oliwy. Podawać, gdy potrawa jest bardzo ciepła.

  • Ryba z czosnkiem

    Ryba z czosnkiem

    Zioła są idealnym dodatkiem do każdej ryby. Potrafią wydobyć z delikatnego mięsa wyjątkowy smak. Do przygotowania takiego przysmaku trzeba skompletować:
    * 1 dużą rybę,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 łyżka oliwy,
    * 1/2 cytryny,
    * tymianek,
    * oregano,
    * pieprz,
    * rozmaryn,
    * sól.
    Rybę wypatroszyć. Umyć starannie, także od środka. Natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami z każdej strony. Z cytryny odkroić 2 plasterki i włożyć do środka. Posiekać czosnek i włożyć go pomiędzy kawałki cebuli. Skropić oliwą z obu stron, po czym położyć rybę na rozgrzanym grillu. Piec 30 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu.

  • Leszcz z cebulą

    Leszcz z cebulą

    Leszcz jest rzadko jadaną rybą, lecz warto spróbować go przyrządzić. Dobrze przyprawiony, z dodatkami będzie tak samo dobry, jak ceniony przez wszystkich dorsz. Potrzebne będą:
    * 3 średnie leszcze,
    * 3 cebule,
    * 1 cytryna,
    * pieprz,
    * liść laurowy,
    * sól.
    Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Polać cebulę sokiem z cytryny, doprawić posiekanym liściem laurowym, pieprzem oraz solą. Ryby umyć i osuszyć, po czym natrzeć miksturą i ułożyć w misce. Pozostawić na 4 godziny w lodówce, a następnie piec na grillu po 15 minut z każdej strony.