Jak przyrządzić łososia z grilla?
Jak przyrządzić łososia z grilla?
Łosoś prosto z grilla może być wspaniałą potrawą, wieńczącą spotkanie towarzyskie. Dobrze przyrządzona ryba zasmakuje każdemu. Łosoś jest bardzo delikatny, ma ładny kolor zarówno przed pieczeniem, jak i po nim, a do tego może być przygotowywany z wieloma dodatkami. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych propozycji.
Łosoś z koperkiem
Dodatki do łososia mogą być bardzo różne i wcale nie muszą być wymyślne. Dobrze sprawdza się koperek. Żeby przygotować pachnącą rybę z grilla, potrzebne są:
* 4 filety z łososia,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 1 łyżka koperku,
* pieprz,
* sól,
* szczypta papryki mielonej.
Łososia delikatnie przemyć wodą. Osuszyć. Natrzeć mieszanką pieprzu, soli i papryki. Rozgrzać grill i położyć na ruszcie. Piec 10 minut na złocisty kolor. Zdjąć rybę i położyć na talerzu. Skropić sokiem z cytryny oraz koperkiem. Podawać jeszcze ciepłą.Łosoś z masłem ziołowym
Pachnące zioła wzbogacają delikatny smak łososia. Aromatyczne danie można przygotować z następujących składników:
* 3 filety z łososia,
* 3 łyżki masła,
* 2 łyżki koperku,
* 2 łyżki mięty,
* 2 ziarenka czosnku,
* 1/2 cytryny,
* pieprz,
* sól.
Umytego zimną wodą łososia skropić sokiem z cytryny, po czym wetrzeć w niego sól oraz pieprz. Położyć na rozgrzanym ruszcie i piec 5 – 7 minut z każdej strony. Do masła – mającego temperaturę pokojową – dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać i uformować z niego rulonik, po czym wstawić do lodówki i schłodzić. Masło warto przygotować wcześniej, lecz nie jest to konieczne. Jeżeli wykona się je w trakcie smażenia łososia, można na 2 minuty przed końcem smażenia posmarować nim rybę. Będzie miała ciekawy, ziołowy smak.Łosoś z sosem sojowym
Dla osób lubiących sos sojowy będzie on dobrym dodatkiem do łososia. Do przyrządzenia potrawy będą potrzebne:
* 4 filety z łososia,
* 5 łyżek sosu sojowego,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* pieprz,
* sól.
Sos, sok i przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie. Następnie posmarować nim każdy kawałek łososia i włożyć do lodówki na 15 – 20 minut. Rozgrzać grilla. Rybę kłaść na dobrze rozgrzanym ruszcie, po czym smażyć przez 10 minut z każdej strony. Podawać ze świeżym chlebem.