Jak przyrządzić łososia z grilla?

Opiekun artykułu: tytus
Advertising
Jak przyrządzić łososia z grilla?

Jak przyrządzić łososia z grilla?

Łosoś prosto z grilla może być wspaniałą potrawą, wieńczącą spotkanie towarzyskie. Dobrze przyrządzona ryba zasmakuje każdemu. Łosoś jest bardzo delikatny, ma ładny kolor zarówno przed pieczeniem, jak i po nim, a do tego może być przygotowywany z wieloma dodatkami. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych propozycji.

Advertising
Advertising
  • Łosoś z koperkiem

    Łosoś z koperkiem

    Dodatki do łososia mogą być bardzo różne i wcale nie muszą być wymyślne. Dobrze sprawdza się koperek. Żeby przygotować pachnącą rybę z grilla, potrzebne są:
    * 4 filety z łososia,
    * 2 łyżki soku z cytryny,
    * 1 łyżka koperku,
    * pieprz,
    * sól,
    * szczypta papryki mielonej.
    Łososia delikatnie przemyć wodą. Osuszyć. Natrzeć mieszanką pieprzu, soli i papryki. Rozgrzać grill i położyć na ruszcie. Piec 10 minut na złocisty kolor. Zdjąć rybę i położyć na talerzu. Skropić sokiem z cytryny oraz koperkiem. Podawać jeszcze ciepłą.

  • Łosoś z masłem ziołowym

    Łosoś z masłem ziołowym

    Pachnące zioła wzbogacają delikatny smak łososia. Aromatyczne danie można przygotować z następujących składników:
    * 3 filety z łososia,
    * 3 łyżki masła,
    * 2 łyżki koperku,
    * 2 łyżki mięty,
    * 2 ziarenka czosnku,
    * 1/2 cytryny,
    * pieprz,
    * sól.
    Umytego zimną wodą łososia skropić sokiem z cytryny, po czym wetrzeć w niego sól oraz pieprz. Położyć na rozgrzanym ruszcie i piec 5 – 7 minut z każdej strony. Do masła – mającego temperaturę pokojową – dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać i uformować z niego rulonik, po czym wstawić do lodówki i schłodzić. Masło warto przygotować wcześniej, lecz nie jest to konieczne. Jeżeli wykona się je w trakcie smażenia łososia, można na 2 minuty przed końcem smażenia posmarować nim rybę. Będzie miała ciekawy, ziołowy smak.

  • Łosoś z sosem sojowym

    Łosoś z sosem sojowym

    Dla osób lubiących sos sojowy będzie on dobrym dodatkiem do łososia. Do przyrządzenia potrawy będą potrzebne:
    * 4 filety z łososia,
    * 5 łyżek sosu sojowego,
    * 1 łyżeczka soku z cytryny,
    * pieprz,
    * sól.
    Sos, sok i przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie. Następnie posmarować nim każdy kawałek łososia i włożyć do lodówki na 15 – 20 minut. Rozgrzać grilla. Rybę kłaść na dobrze rozgrzanym ruszcie, po czym smażyć przez 10 minut z każdej strony. Podawać ze świeżym chlebem.