Jak przyrządzić smaczne sznycle rybne?

Opiekun artykułu: szmaragd
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak przyrządzić smaczne sznycle rybne?

Jak przyrządzić smaczne sznycle rybne?

Ryby nie są nudnym daniem ani nie przygotowuje się ich tylko jako panierowane płaty z dodatkiem frytek. Można z nich zrobić smaczne sznycle, które nadają się wspaniale na postny obiad z sałatką, z lekkim sosem. Takie danie zniknie z talerzy szybciej, niż możesz się spodziewać, więc nie wahaj się i wypróbuj sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do zrobienia sznycli rybnych należy zebrać kilka niezbędnych składników o wysokiej świeżości, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 1 kg filetów rybnych,

    * 2 jajka,

    * 4 ząbki czosnku,

    * 1 cebula,

    * 2 łyżki oleju,

    * 1 bułka,

    * mleko,

    * masło,

    * natka pietruszki,

    * bułka tarta,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cebulę obrać i posiekać na drobne kawałeczki, nie powinna być dobrze wyczuwalna podczas jedzenia. Czosnek także pozbawić łupinki i oba składniki dodać do mięsa rybiego. Zamieszać lekko, po czym wszystko zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Powinna powstać gładka, jednolita masa.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Bułkę zalać mlekiem i namoczyć w nim, aż zmięknie – można zamoczyć ją przed przystąpieniem do mielenia filetów, wtedy osiągnie się pożądany efekt. Miękką bułkę odsączyć i dodać do masy rybnej. Wraz z bułką dodać do niej także odrobię oleju, jajka, pieprz, sól. Ilość oleju można kontrolować, dodając go najpierw mniej, a w razie potrzeby dodatkową ilość. Wszystko razem zacząć dokładnie mieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zagęścić ją bułką tartą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z masy rybnej z dodatkami formować niewielkie sznycle i każdy z nich obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym kłaść na nią sznycle. Smażyć z każdej strony, aż zbrązowieją dokładnie. Odkładać na talerz zakryty papierowym ręcznikiem, który zbierze nadmiar tłuszczu. Podawać, póki są jeszcze ciepłe, z dodatkiem świeżej surówki oraz ozdobione natką pietruszki.