Wykwintna ryba w galarecie – jak ją przyrządzić?
Wykwintna ryba w galarecie – jak ją przyrządzić?
Galareta jest bardzo zdrowa ze względu na jej wpływ na maź stawową. Jeżeli doda się do niej rybę, bogatą w zdrowe tłuszcze, efekt będzie jeszcze lepszy. W związku z tym czy to od święta, czy na przekąskę, raz na jakiś czas warto przygotować rybę w galarecie. Dobry smak i zdrowie – gwarantowane.
Jakich produktów potrzeba?
Wykonanie ryby w galarecie nie jest skomplikowane, ale żeby móc ją przygotować, potrzebne są następujące składniki:
* 500 g ryby (filetów),
* 1 opakowanie żelatyny,
* 1 jajko,
* 1 puszka groszku zielonego,
* 1 marchewka,
* 1 włoszczyzna.Krok pierwszy
Włoszczyznę, czyli seler, natkę pietruszki, pietruszkę, marchewkę, por i cebulę zalać 1 l wody. Postawić garnek z warzywami na gazie i rozpocząć gotowanie. W trakcie gotowania można dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
Krok drugi
Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Dodać pozostałą marchewkę i ostrożnie wkładać rybę. Gotować ją, aż stanie się miękka. Zazwyczaj wystarczy 6 – 8 minut. Lepiej nie przedłużać czasu gotowania, żeby ryba się nie rozpadła. Wyjąć ją delikatnie.W osobnym garnuszku ugotować jajko na twardo.
Krok trzeci
Kawałki ryby układać w dowolnym, podłużnym albo okrągłym naczyniu. Posypać odsączonym z zalewy groszkiem.
Jajko obrać i pokroić w plasterki, tak samo postąpić z marchewką, krojąc ją albo na plastry, albo na kawałki. Do ciepłego wywaru dodać żelatynę i mieszać tak długo, aż całkiem się rozpuści. Następnie zalać nią naczynie z rybą. Pozostawić do wystudzenia, po czym włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki.