Pyszny karp pieczony na Wigilię

Pyszny karp pieczony na Wigilię
Karp to w dalszym ciągu ulubiona ryba bożonarodzeniowa. Nie każdy jest jej wielbicielem, dla wielu osób jest za tłusta i nie pachnie zbyt przyjemnie, jednak amatorzy karpia odpierają takie zarzuty, delektując się przygotowanymi z niej daniami. Najpopularniejszym sposobem podania karpia w czasie kolacji wigilijnej jest jego upieczenie.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Zanim rozpocznie się smażenie aromatycznej ryby, konieczne jest przygotowanie składników, czyli: 
 * 2 kg karpia,
 * 2 jajka,
 * 2 łyżki masła,
 * 3 łyżki mąki,
 * 1 por,
 * 15 dag bułki tartej,
 * cytryna,
 * przyprawa do ryby albo delikatna przyprawa do mięsa,
 * pieprz,
 * sól,
 * olej.
- Krok pierwszy  - Karpia, już pokrojonego w dzwonka, odpowiednio przyprawić. Rybę można przygotować w całości samodzielnie albo zakupić ją już pokrojoną w sklepie.Należy natrzeć ją solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Można pozostawić na 15 minut w lodówce, żeby przesiąkła przyprawami. 
- Krok drugi  - Przygotować 3 talerze. Na jeden nasypać mąkę, na drugi jajko, na trzeci bułkę tartą. Kolejno panierować kawałki karpia w przygotowanych składnikach, po czym odkładać rybę na blachę do pieczenia, skropioną lekko oliwą.Gdy zapełni się całą blaszkę, można przejść do pieczenia karpia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. 
- Krok trzeci  - Przed zakończeniem pieczenia ozdobić każdy kawałek karpia piórkami pora oraz masła. Poczekać, aż pod wpływem ciepła w piekarniku odparują. Wtedy też można wyjąć rybę z pieca i przełożyć na talerz, na którym będzie podawana.Serwować zaraz po przygotowaniu. Jest wtedy najbardziej aromatyczna, chociaż równie dobrze smakuje na zimno. 

















