Prosty sposób przygotowania wywaru warzywnego
Prosty sposób przygotowania wywaru warzywnego
Łatwo dostępne kostki rosołowe sprawiają, że przygotowanie wywaru zajmuje 5 minut. Jednak za każdym razem, kiedy przygotowuje się wywar pod zupę w taki sposób, trzeba mieć świadomość, że w kostce znajdują się liczne konserwanty, a przede wszystkim sód. W nadmiarze jest szkodliwy i prowadzi do przybierania na wadze. Zdecydowanie lepiej – dla smaku i zdrowia – wykonać wywar warzywny ze świeżych warzyw.
Jakie składniki są potrzebne?
Do wykonania wywaru warzywnego niezbędnych jest kilka świeżych składników spożywczych. Wśród nich znajdują się:
* 1 cebula,
* 1 por (biała część),
* 1 pietruszka,
* 2 łodygi selera naciowego,
* 2 marchewki,
* 1 łyżka soli,
* 50 g masła,
* 1 3/4 l wody.Krok pierwszy
Wszystkie warzywa umyć pod bieżącą wodą. Cebule obrać z łupinki, natomiast resztę warzyw, które mają skórkę, pozbawić skórki.Masło roztopić w garnku z grubszym dnem, po czym ułożyć na roztopionym tłuszczu wszystkie warzywa. Przykryć garnek przykrywką i dusić przez 15 minut.
Krok drugi
Wodę zagotować, a następnie wrzątkiem zalać wszystkie warzywa. Wszystkie powinny znajdować się pod powierzchnią wody. Osolić i ponownie zostawić na palniku do gotowania przez 20 minut. Warzywa powinny być bardzo miękkie.
Krok trzeci
Gdy wywar będzie już gotowy, należy go przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Miękkich warzyw nie należy wyrzucać, ponieważ można je z powodzeniem wykorzystać – zjeść, pokroić do sałatki albo zmiksować w blenderze, tworząc zupę-krem, bardzo dobrze smakującą z grzankami. Sam wywar warzywny nadaje się do wykorzystania od razu, przechowywania w lodówce przez 2 – 3 dni albo do zamrożenia w niewielkich porcjach.Wywar warzywny nada doskonały smak każdej zupie. Już po pierwszym skorzystaniu z niego zapomni się o korzystaniu z kupnych kostek rosołowych.