Pyszny chleb piwny – jak go przygotować?

Opiekun artykułu: pasikonik
Advertising
Pyszny chleb piwny – jak go przygotować?

Pyszny chleb piwny – jak go przygotować?

Piwo to nie tylko drinki i popijanie jasnego napoju podczas upałów, w ogródku kawiarnianym. To także liczne inne możliwości. Wśród nich jedną z ciekawszych jest chleb piwny, który można z powodzeniem przygotować we własnej kuchni i podawać na śniadanie oraz kolację. Jego nietypowy, lecz dobry smak wprowadzi miłe urozmaicenie w czasie codziennych posiłków, kiedy zwykłe pieczywo zacznie się nudzić.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Chlebek piwny nie wymaga ogromnej liczny składników spożywczych, niezbędnych do jego przygotowania. Potrzebne są jedynie:
    * 3 szklanki mąki pszennej,
    * 3 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 3/4 łyżeczki soli,
    * 1 butelka piwa jasnego,
    * 3 łyżki cukru.
    Niezbędna jest również foremka do pieczenia, najlepiej prostokątna, oraz papier do pieczenia, aby ją wyłożyć. Dzięki temu chlebek nie przyklei się do formy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dużej, szerokiej miski wsypać cukier oraz mąkę wymieszaną lub przesianą z proszkiem do pieczenia. Stopniowo zacząć dolewać piwo, rozpoczynając mieszanie drewnianą łyżką, aż do uzyskania gęstszej papki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po wyrobieniu łyżką, przejść do wyrabiania ręcznie. Nie należy martwić się, jeśli ciasto jest lepkie, ponieważ takie powinno być.

    Gotową masę przelać do formy do pieczenia, tzw. keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia albo dokładnie wysmarowanej tłuszczem. Rozprowadzić po całej powierzchni foremki od jednego końca do drugiego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Foremkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec przez 50 – 60 minut, aż skórka chleba będzie chrupiąca. Środek powinien być miękki. Po upieczeniu ostudzić chlebek, a następnie kroić i podawać z dowolnymi dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzą się ser żółty oraz ser topiony uzupełniające piwny smak i aromat.