Przepis na łososia zapiekanego w cieście ze szpinakiem oraz fetą

Opiekun artykułu: sebo
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na łososia zapiekanego w cieście ze szpinakiem oraz fetą

Przepis na łososia zapiekanego w cieście ze szpinakiem oraz fetą

Według statystyk Polacy nadal jedzą za mało ryby, a już w ogóle odsetek zjadanych darów morza i jezior zanika, kiedy przyrówna się je do mięsa, które spożywamy niemalże codziennie. W przekonaniu wielu osób bowiem jest tak, że bez schabowego, mielonego czy chociażby piersi z kurczaka obiadu po prostu nie ma. To błąd, gdyż znacznie częściej niż mięso powinniśmy spożywać ryby. Jedną z najsmaczniejszych ryb jest łosoś. Ma on jednak nie tylko niekwestionowane walory smakowe, ale także zdrowotne, a więc warto wprowadzić go do diety, choćby raz na dwa – trzy tygodnie. Poniżej znajdziesz przepis na rozpływającego się w ustach łososia zapiekanego w cieście francuskim. Wypróbuj go koniecznie!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na 4 porcje:

2 filety z łososia (po 250 – 300 g)

1 arkusz ciasta francuskiego

500 g szpinaku

120 g sera feta (lub typu feta)

oliwa z oliwek

sok z połowy cytryny

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Na 4 porcje: 2 filety z łososia (po 250 – 300 g) 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g szpinaku 120 g sera feta (lub typu feta) oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku sól i pieprz
  • Przygotowanie marynaty i ryby

    W pierwszym kroku zajmiemy się przygotowaniem ryby oraz jej marynowaniem. Dobrze, żeby przeleżała w tej marynacie chociaż kilkanaście minut, podczas gdy ty będziesz przygotowywać pozostałe składniki.Jeśli kupiłaś filet z łososia ze skórką, to odetnij ją, starając się zrobić to jak najdokładniej, by nie tracić nic z mięsa. Każdy z filetów przetnij na dwa kawałki. Następnie do miski wlej trzy łyżki oliwy z oliwek, dodaj sok z połowy cytryny, dopraw solą oraz pieprzem, a także dodaj jeden średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę albo rozdrobniony nożem. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, natrzyj filety z łososia marynatą, a potem włóż je do niej. Zajmij się resztą przygotowań.

  • Podsmażanie szpinaku

    Podsmażanie szpinaku

    Kiedy łosoś będzie się marynował, ty zajmij się podsmażaniem szpinaku. Możesz użyć świeżego lub mrożonego. Jeśli używasz tego drugiego, to podsmażaj go tak długo, aż wyparuje woda. Do smażenia szpinaku użyj odrobiny oliwy z oliwek albo łyżki z masła.Kiedy woda ze szpinaku już odparuje albo kiedy świeży szpinak podda się już obróbce termicznej, dopraw go pieprzem oraz odrobiną soli i podsmażaj jeszcze chwilę. Następnie dodaj do niego ser feta (lub typu feta) pokrojony w drobną kostkę i podsmażaj całość tak długo, aż feta zacznie się trochę roztapiać i pokryje szpinak. Spróbuj tak przygotowanego szpinaku z serem i dopraw do smaku, jeśli trzeba.

  • Układanie na cieście

    Arkusz ciasta francuskiego podziel na cztery równe części. Na połowie każdej z części rozsmaruj odrobinę szpinaku z fetą, robiąc w ten sposób poduszkę dla łososia. Połóż łososia, a następnie nałóż trochę więcej szpinaku z fetą. Pamiętaj, że brzegi ciasta powinny pozostać puste, żeby dało się je skleić. W miejscach, gdzie ciasto skleja się ze sobą, użyj rozkłóconego jajka. Pomoże ci ono utrzymać sklejenie podczas pieczenia.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Łososia w cieście francuskim piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj go na ciepło, jako formę obiadu z sałatką albo jako formę przystawki czy kolacji solo. Pamiętaj, że jest to danie wysokokaloryczne (zarówno łosoś, jak i ciasto francuskie nie należą do potraw dietetycznych), więc nie zjadaj więcej niż jedną porcję. Smacznego!