Przepis na hiszpańską sangrię
Przepis na hiszpańską sangrię
Sangrar w języku hiszpańskim oznacza „krwawić”. Od tego czasownika wzięła się nazwa tradycyjnego napoju alkoholowego rodem z Walencji. Uzyskał on tę nieapetyczną nazwę z racji swojego koloru – intensywnej czerwieni nadanej mu przez wytrawne czerwone wino. Wino stanowi bazę sangrii, ale słodki smak nadają jej w dużej mierze owoce. To idealny napój na letnie przyjęcia, również te przy grillu. Sprawdzi się równie dobrze jako dodatek do deserów oraz samodzielny drink. Przepis jest banalnie prosty, dlatego nie wahaj się dłużej i przenieś słońce Hiszpanii do swojego domu.
Sangria to napój, z którym możesz eksperymentować. Cytrusy to jego podstawa, ale możesz dodać też inne owoce, np. brzoskwinie czy jabłka. Nie zmieniaj jedynie wytrawnego wina na słodkie. Słodycz napoju powinna zostać osiągnięta za pomocą soku oraz owoców.
Przygotowanie napoju
Sangria to napój, który przygotowuje się praktycznie sam, twoja rola jest niewielka. Zacznij od sparzenia wszystkich cytrusów. Potem pokrój je na plastry-księżyce i wrzuć do dzbanka. Owoce zalej wytrawnym winem, sokiem z pomarańczy oraz mocniejszym alkoholem. Następnie dodaj cukier i całość dobrze wymieszaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Chłodzenie
Tak przygotowany napój w szklanym naczyniu przełóż do lodówki. Powinien chłodzić się około 2
– 3 godzin. Po tym czasie możesz go podać gościom.Serwowanie
Sangrię można pić zarówno w szklankach, jak i kieliszkach do wina. Przy serwowaniu dodaj do niej plasterek świeżej pomarańczy, truskawki lub maliny, a także lód – najlepiej smakuje mocno schłodzona. Smacznego!