Doskonały syrop miętowy do napojów
Doskonały syrop miętowy do napojów
Syropy to nie tylko substancje lecznicze, kiedy boli gardło. Istnieje duża grupa słodkich syropów, które można dodawać do deserów, do wody albo wykorzystywać w inny, urozmaicający jedzenie oraz napoje sposób. Nie trzeba koniecznie kupować takich dodatków, można wykonać je samodzielnie. Jeśli nie przepada się za przesadną słodyczą, bardzo dobrze sprawdzi się syrop miętowy, który warto mieć w kuchennej szafce.
Niezbędne elementy
Żeby przygotować syrop miętowy, nie trzeba kompletować bardzo dużej ilości składników. Wystarczy mieć pod ręką:
* 50 dag cukru,
* 30 gałązek mięty,
* 1 cytrynę,
* 2 l wody.
Przyda się także słoik albo butelka lub butelki do przechowywania gotowego specyfiku.Pierwszy krok
Wodę przelać do garnka. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok, wprost do wody. Żeby soku było więcej, warto przez chwilę toczyć cytrynę po blacie, a dopiero po tym przekroić ją i wyciskać.
Sok wlać do wody, dosypać cukier i zacząć gotować. Doprowadzić do wrzenia.
Drugi krok
Wszystkie gałązki mięty dokładnie umyć. Osuszyć na sitku albo na ręczniku papierowym. Gdy woda z cukrem będzie już zagotowana, wrzucić do niej liście mięty, a następnie odstawić całość na 24 godziny.
Trzeci krok
Następnego dnia wyjąć z garnka listki mięty. Całość przecedzić przez gęste sitko albo przez gazę do innego garnka, po czym postawić go na kuchence i ponownie podgrzewać, doprowadzając do wrzenia.
Czwarty krok
Po gotowaniu syropu przez 5 – 8 minut można zdjąć garnek z gazu i przelać miksturę do słoików albo butelek. Zaraz po przelaniu zakręcić mocno. Syropu nie trzeba dodatkowo pasteryzować.W zależności od własnych upodobań syrop może być dodawany do herbaty, kawy, deserów albo do wody, co pozwala na stworzenie orzeźwiającego napoju, zwłaszcza na ciepłe dni.