Jak przygotować napój orzeźwiający?

Opiekun artykułu: prybcia
Advertising
Jak przygotować napój orzeźwiający?

Jak przygotować napój orzeźwiający?

Gdy temperatura powietrza staje się coraz bardziej uciążliwa, żar leje się z nieba, a pot z czoła, marzy się wyłącznie o ochłodzeniu. Jeżeli nie można wskoczyć do basenu albo do jeziora, warto zaserwować sobie napój orzeźwiający. Może być przygotowany na różne sposoby, ale zawsze powinien być tak samo chłodny i przynoszący przyjemność.

Advertising
Advertising
  • Napój miętowo-miodowy

    Napój miętowo-miodowy

    Mięta to jeden z najchętniej wybieranych dodatków orzeźwiających. Poprawia smak, przynosi orzeźwienie i jest smaczna. Do przygotowania dobrego napoju niezbędne są przede wszystkim:
    * 1,5 l wody,
    * 1 cytryna,
    * 3 łyżeczki miodu,
    * 13 liści mięty.
    Liście mięty przemyć i wrzucić do garnka. Wodę zagotować, zalać liście i dodać miód. Wszystko wymieszać, po czym pozostawić do wystudzenia. Wycisnąć sok z cytryny i dolać go, gdy napar nie będzie bardzo gorący. Włożyć do lodówki i pozostawić na całą noc.

  • Napój owocowy

    Napój owocowy

    Lato to czas owoców, więc warto wykorzystać je do przygotowania doskonałego napoju. Wystarczy zebrać następujące składniki:
    * 1,5 l wody mineralnej,
    * 0,5 kg poziomek,
    * 0,25 kg jagód,
    * 1 limonka.
    Owoce umyć i włożyć do miksera. Wszystkie zmiksować na gładką papkę. Można dodać 1 łyżeczkę cukru albo miodu, żeby napój był słodszy. Przelać całość do foremek na lód lub silikonowej formy do czekoladek. Mrozić przez 2 godziny.Wodę schłodzić w lodówce. Gotowe kostki owocowe wrzucić do szklanek, uzupełnić zimną wodą oraz 1 plasterkiem limonki.

  • Napój malinowo-pomarańczowy

    Napój malinowo-pomarańczowy

    Polskie maliny oraz egzotyczna pomarańcza mogą być wspaniałym połączeniem. Żeby wykonać napój z ich dodatkiem, potrzebne będą następujące składniki:
    * 3/4 szklanki wody,
    * 3/4 szklanki soku pomarańczowego,
    * 5 łyżek syropu malinowego,
    * 2 plastry pomarańczy,
    * kostki lodu,
    * listki mięty (do ozdoby).
     Wszystkie składniki powinny być bardzo mocno schłodzone.Sok pomarańczowy należy rozlać do szklanek, nie muszą być one bardzo wysokie. Sok malinowy rozcieńczyć w przygotowanej wodzie, mocno mieszając ze sobą. Rozlać po równo do szklanek wcześniej uzupełnionych sokiem. Wrzucić 2 – 3 kostki lodu do każdej. Ozdobić plasterkiem albo połówką pomarańczy oraz kilkoma listkami mięty. Podawać.