Jak przygotować napój orzeźwiający?
Jak przygotować napój orzeźwiający?
Gdy temperatura powietrza staje się coraz bardziej uciążliwa, żar leje się z nieba, a pot z czoła, marzy się wyłącznie o ochłodzeniu. Jeżeli nie można wskoczyć do basenu albo do jeziora, warto zaserwować sobie napój orzeźwiający. Może być przygotowany na różne sposoby, ale zawsze powinien być tak samo chłodny i przynoszący przyjemność.
Napój miętowo-miodowy
Mięta to jeden z najchętniej wybieranych dodatków orzeźwiających. Poprawia smak, przynosi orzeźwienie i jest smaczna. Do przygotowania dobrego napoju niezbędne są przede wszystkim:
* 1,5 l wody,
* 1 cytryna,
* 3 łyżeczki miodu,
* 13 liści mięty.
Liście mięty przemyć i wrzucić do garnka. Wodę zagotować, zalać liście i dodać miód. Wszystko wymieszać, po czym pozostawić do wystudzenia. Wycisnąć sok z cytryny i dolać go, gdy napar nie będzie bardzo gorący. Włożyć do lodówki i pozostawić na całą noc.Napój owocowy
Lato to czas owoców, więc warto wykorzystać je do przygotowania doskonałego napoju. Wystarczy zebrać następujące składniki:
* 1,5 l wody mineralnej,
* 0,5 kg poziomek,
* 0,25 kg jagód,
* 1 limonka.
Owoce umyć i włożyć do miksera. Wszystkie zmiksować na gładką papkę. Można dodać 1 łyżeczkę cukru albo miodu, żeby napój był słodszy. Przelać całość do foremek na lód lub silikonowej formy do czekoladek. Mrozić przez 2 godziny.Wodę schłodzić w lodówce. Gotowe kostki owocowe wrzucić do szklanek, uzupełnić zimną wodą oraz 1 plasterkiem limonki.Napój malinowo-pomarańczowy
Polskie maliny oraz egzotyczna pomarańcza mogą być wspaniałym połączeniem. Żeby wykonać napój z ich dodatkiem, potrzebne będą następujące składniki:
* 3/4 szklanki wody,
* 3/4 szklanki soku pomarańczowego,
* 5 łyżek syropu malinowego,
* 2 plastry pomarańczy,
* kostki lodu,
* listki mięty (do ozdoby).
Wszystkie składniki powinny być bardzo mocno schłodzone.Sok pomarańczowy należy rozlać do szklanek, nie muszą być one bardzo wysokie. Sok malinowy rozcieńczyć w przygotowanej wodzie, mocno mieszając ze sobą. Rozlać po równo do szklanek wcześniej uzupełnionych sokiem. Wrzucić 2 – 3 kostki lodu do każdej. Ozdobić plasterkiem albo połówką pomarańczy oraz kilkoma listkami mięty. Podawać.