Jak przyrządzić zielone piwo?
Jak przyrządzić zielone piwo?
Zielone piwo kojarzy się z Dniem św. Patryka oraz wakacjami. Dzień irlandzkiego patrona już dawno za nami, jednak wakacje dopiero przed. Chcąc uczcić rozkwitająca wiosnę pełnym kolorów toastem, dobrze jest przygotować zielone piwo. Będzie świetnym dodatkiem do przyjęcia ogrodowego i z pewnością ubarwi całą zabawę. Oto przepis.
Niebieski barwnik albo alkohol przynosi dobre efekty, ponieważ zmieszanie żółci i błękitu pozwala uzyskać kolor pochodny, jakim jest właśnie zielony.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby stworzyć smaczne zielone piwo na każdą okazję, wystarczy zadbać o zgromadzenie następujących elementów:
* piwo jasne,
* barwnik zielony (spożywczy),
* barwnik niebieski (spożywczy).
Lepiej nie używać piwa ciemnego, ponieważ nie uzyska się tak ciekawego efektu kolorystycznego.Krok pierwszy
Zakupione piwo przelać powoli do kufla. Najlepiej, jeśli nie wytworzy się za dużo piany. Jeśli mimo odpowiedniego wlewania powstanie jej nadmiar, poczekać, aż częściowo zniknie. Różne piwa pienią się w różny sposób.
Krok drugi
Podczas uzupełniania kufla piwem wlewać od razu zielony barwnik spożywczy, żeby składniki zaczęły się mieszać od razu. Dodatkowo, lejąc jednocześnie, ma się większą kontrolę nad kolorem, który może być jaśniejszy albo ciemniejszy.Jeżeli sam zielony barwnik nie dał odpowiedniego efektu, warto dodać odrobinę niebieskiego, który poprawi koloryt.
Alternatywny sposób
Zamiast barwników można użyć również wódki niebieskiej albo niebieskiego likieru. Dodawać w trakcie przelewania piwa do kufla i nadzorować jakość koloru. Przy wykonywaniu napoju w ten sposób trzeba uważać i nie dolewać likieru lub wódki za dużo oraz nie pić szybko, gdyż siła rażenia napoju może okazać się bardzo duża.
Gotowe piwo można popijać albo podawać gościom, którzy z pewnością będą zaskoczeni jego barwą.