Smaczne drinki z szampana na sylwestra
Smaczne drinki z szampana na sylwestra
Szampan sam w sobie jest smacznym napojem, którym można się delektować. Jednak dodanie do niego innych składników potęguje walory smakowe. Drinki na bazie szampana szczególnie pasują do nocy sylwestrowej i właśnie dlatego warto dowiedzieć się, jak je robić oraz jakie składniki łączyć, żeby uzyskać wspaniały napój.
Koktajl szampański
Już sama nazwa szampański koktajl kojarzy się z dobrą zabawą. W takiej sytuacji nie można zrezygnować z przygotowania takiego smakołyku. Niezbędne są do tego:
* wino musujące,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 50 dag truskawek mrożonych,
* kostki lodu.
Wszystkie truskawki dokładnie zmiksować w blenderze na papkę, dodać cukier i ponownie zmiksować. Następnie wlać wino musujące. Wymieszać ze sobą.Do kieliszków koktajlowych wrzucić 2 – 3 kostki lodu. Uzupełnić koktajlem i podawać mocno schłodzone.Szampańska mimoza
O drinku o nazwie Mimoza słychać nie raz. Jest jednym ze smaczniejszych i warto wykonać jego szampańską wersję. Potrzebne będą:
* 80 ml szampana,
* 40 ml soku pomarańczowego,
* 1 plasterek szampana.
Mocno schłodzony szampan przelać do kieliszka, dodać sok pomarańczowy. Najlepiej, aby sok był świeżo wyciskany, jednak jeśli to niemożliwe, można użyć kupnego. Wymieszać lekko długą łyżką.Każdy kieliszek z drinkiem ozdobić plasterkiem owocu.Drink French 75
Do przyrządzenia smacznego drinka o nazwie French 75 potrzebny będzie nieco większy zestaw składników, czyli:
* 15 ml soku cytrynowego,
* 30 ml ginu,
* 120 ml wina musującego,
* 2 łyżeczki cukru,
* kostki lodu.
Przygotowane składniki, łącznie z lodem, wrzucić do shakera. Potrząsać nim mocno, aż do połączenia się wszystkich płynów. Przelać do kieliszka. W razie potrzeby można wrzucić dodatkową kostkę lodu.Szampańskie Bellini
Bellini to kolejny na liście drinków wartych przygotowania w czasie sylwestrowej nocy. Do jego wykonania przydadzą się:
* wino musujące,
* sok z cytryny,
* cukier puder,
* sok z malin,
* 6 brzoskwiń.
Brzoskwinie umyć, oddzielić od pestek i pokroić na kawałki. Zmiksować w blenderze razem z sokiem malinowym. Następnie dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Drinki należy komponować w proporcjach 3/4 szampana i 1/4 mikstury owocowej. Podawać w zimnym kieliszku koktajlowym.