Czekoladowy likier z rumem – jak zrobić?

Czekoladowy likier z rumem – jak zrobić?
Likiery stanowią wspaniały deser oraz dodatek do deserów. Często bywają zwieńczeniem obiadu, a jeżeli są wykonane samodzielnie, mogą stanowić powód do dumy, którym miło się pochwalić. Wśród wielu likierów i nalewek owocowych, które ozdabiają barek, konieczne jest posiadanie likieru czekoladowego, który zasmakuje szczególnie kobietom.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie likieru nie będzie trudne, jeśli zgromadzi się od razu wszystkie potrzebne składniki. Niezbędne jest zadbanie o to, żeby czekolada oraz rum były bardzo dobrej jakości. Wśród potrzebnych składników muszą znajdować się:
* 300 g czekolady gorzkiej 70%,
* 150 g cukru,
* 1 l rumu,
* 0,1 l wody.
Niezbędna jest również butelka do przechowywania gotowego likieru.Pierwszy krok
Czekolada musi być rozpuszczona w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie będzie przypalona. Kąpiel wodna polega na zagotowaniu 5 cm wody w większym garnku. Gdy zacznie wrzeć i parować, włożyć do wody mniejszy. Do niego pokruszyć czekoladę i rozpocząć roztapianie, od czasu do czasu mieszając.
Drugi krok
Roztopioną czekoladę przelać do butelki lub dużego słoja. Następnie uzupełnić ją rumem. Wymieszać składniki, po czym bardzo dokładnie zamknąć naczynie. Przestawić je w ciepłe, łatwo dostępne miejsce. Codziennie mieszać.
Trzeci krok
Likier powinien stać w ciepłym miejscu przez 7 dni. Po tym czasie trzeba ponownie otworzyć słoik. Wlać wodę zmieszaną z cukrem – tworzy syrop – wymieszać dokładnie i rozlać do butelek. Mogą być ozdobne.
Czwarty krok
Gotowe butelki przestawić w chłodne miejsce. W takim środowisku likier powinien postać jeszcze przez 2 miesiące, zanim rozpocznie się degustację.Likier czekoladowy może być pijany samodzielnie bądź stać się dodatkiem do deserów, zwłaszcza do lodów, ciast i bitej śmietany.