Jak przygotować wiosenny koktajl karotenowy?
Jak przygotować wiosenny koktajl karotenowy?
Po zimie skóra i włosy nie wyglądają najlepiej. Szczególnie po skórze widać przemęczenie, brak witamin, brak słońca, które nadaje jej zdrowszą barwę. Żeby wyglądać lepiej, dobrze jest zacząć popijać koktajl karotenowy, bogaty w niezbędne do regeneracji składniki odżywcze. Koktajl taki można pić raz dziennie przez całą wiosnę albo aż do poprawy wyglądu cery oraz ogólnego stanu zdrowia.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania smacznego koktajlu potrzebnych będzie kilka świeżych składników spożywczych. Wśród nich są:
* 200 ml soku marchewkowego,
* 1 banan,
* 1 kiwi,
* 10 g szpinaku,
* 1 łyżeczka miodu.
Zamiast kiwi można dodać 2 banany albo 1 brzoskwinię.Krok pierwszy
Banana i kiwi obrać ze skórki. Oba owoce pokroić na niewielkie kostki, po czym przełożyć do jednego pojemnika.
Liście szpinaku umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Zamiast szpinaku, jeśli nie lubi się jego smaku, można użyć sałaty lodowej.
Krok drugi
Przełożyć owoce oraz liście do pojemnika blendera. Dolać sok marchewkowy oraz miód. Jeśli woli się słodsze smaki można dodać więcej miodu albo zamienić go na syrop z agawy bądź syrop klonowy. Są tak samo zdrowe, a jednocześnie potrafią bardzo dobrze osłodzić picie.
Krok trzeci
Składniki bardzo dobrze zmiksować na wysokich obrotach, stopniowo zmniejszając do średnich. Żeby napój był łatwiejszy do picia, dolać wody mineralnej, niegazowanej. Można dodać jej wedle uznania, uzyskując bardzo płynną konsystencję albo nieco gęstszą.
Przelać gotowy napój do szklanek. Przed podaniem ozdobić listkami mięty albo kawałkiem cytryny bądź limonki oraz dodać słomkę.
Codzienne popijanie koktajlu karotenowego dostarczy organizmowi karotenu, odpowiedzialnego za dobry wygląd cery, włosów i paznokci.