Jak przygotować i podawać drink French 75?

Opiekun artykułu: bozka
Wymagany czas: 8 min.
Advertising
Jak przygotować i podawać drink French 75?

Jak przygotować i podawać drink French 75?

Drinki to jeden z ciekawszych i smaczniejszych elementów wielu imprez. Nic więc dziwnego, że każdy organizator przyjęcia stara się stworzyć dla gości coś wyjątkowego. Takim wyjątkowym i smacznym drinkiem może być French 75, które jest w stanie uwieść każdego, kto go spróbuje.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Pierwszym, co trzeba zrobić, jest przygotowanie odpowiednich składników do wykonania drinka. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * 25 ml soku cytrynowego,

    * 25 ml dżinu,

    * 125 ml schłodzonego szampana,

    * 1 wisienka koktajlowa,

    * 1 łyżeczka cukru pudru,

    * 1/2 plastra cytryny,

    * lód (kostki lub kruszony).

    Przyda się również szklanka typu collins, w której napój będzie się świetnie prezentował.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Aby przygotować drinka Frnech 75, nie jest potrzebne nic więcej poza składnikami oraz szklanką. Dzięki temu jest on łatwy do zrobienia, co ułatwia masową produkcję dla wielu gości. Do przygotowanej szklanki wlać dżin oraz sok cytrynowy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zamieszać lekko płyny, po czym wsypać cukier. Ponownie leciutko zamieszać i pozostawić cukier w napoju, żeby dokładnie się rozpuścił. Może to zająć chwilę, jednak nie jest specjalnie czasochłonne. Gdy dojdzie do rozpuszczenia się cukru, wrzucić lód w takiej ilości, żeby zapełnić 2/3 szklanki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wybrany lód może być zarówno kruszony, jak i w kostkach lub krążkach, które będą ciekawie wyglądały, w zależności od własnych preferencji. Dolać do całości mocno schłodzonego szampana, który ostatecznie wypełni kieliszek. Po wykonaniu tego wystarczy ozdobić szklankę poprzez nałożenie na jej brzeg połowy plasterka cytryny oraz wisienki. Dodatkowo warto ozdobić napój słomką. Podawać i czekać na komplementy z ust zachwyconych gości.