Jak przyrządzić słynną Krwawą Mary?
Jak przyrządzić słynną Krwawą Mary?
Jednym z najpopularniejszych na świecie drinków jest Krwawa Mary. Jej nazwę wiąże się albo z kolorem, przypominającym krew, albo z królową Marią Tudor, zwaną właśnie „krwawą Mary”. Niezależnie od pochodzenia nazwy, drink jest bardzo popularny, co widać nie tylko w barach, ale również w licznych filmach, w których jest popijany przez bohaterów. Można go również zaserwować na domowym przyjęciu, wystarczy tylko poznać przepis, który ułatwia jego wykonanie.
Jakie składniki będą potrzebne?
Podstawą przygotowania smacznego drinka jest zebranie odpowiednich składników spożywczych, czyli:
* 80 ml wódki,
* 250 ml soku pomidorowego,
* selera,
* pieprzu,
* soli.
Przyda się również kilka sprzętów:
* shaker,
* wysoka szklanka.Krok pierwszy
Przygotować shaker, myjąc go i osuszając. Zamiast niego można użyć również blendera, co jest szczególnie przydatne, kiedy w soku pomidorowym znajdują się drobinki warzywa – skórki, miąższ, pestki. Nie trzeba go wtedy przecedzać, a jedynie zmiksować.
Krok drugi
Do blendera lub shakera wlać sok pomidorowy. Następnie dolać wódkę. Oba składniki bardzo dokładnie zmieszać ze sobą lub zmiksować, po czym doprawić przyprawami. Dzięki temu drink będzie miał specyficzny, ostry smak.
Krok trzeci
Gotowy napój przelać do wysokiej szklanki. Przed podaniem ozdobić selerem naciowym, który można przegryzać w czasie popijania napoju lub po jego wypiciu. Krwawa Mary ma ciekawy, pikantny smak, bardzo różny w porównaniu z drinkami znanymi ze słodkiego posmaku oraz aromatu. Przynajmniej raz w życiu warto pokusić się zarówno o przygotowanie napoju, jak i o jego spróbowanie. Na zdrowie!