Odchudzaj się z głową

Opiekun artykułu: bugis
Advertising
Odchudzaj się z głową

Odchudzaj się z głową

Utrata kilogramów, żeby osiągnąć wymarzoną wagę i sylwetkę, to pragnienie każdego, często niezależnie od płci. Jednak natłok diet prezentowanych zarówno w gazetach, jak i w Internecie sprawia, że popełnia się błędy, które zamiast przynosić efekty, szkodzą jeszcze bardziej. Efekt jo-jo, problemy z żołądkiem, braki witamin, osłabienie włosów to tylko niektóre efekty złego stosowania diety. Odchudzanie się musi iść w parze z rozsądkiem, który sprawi, że kilogramy znikną, a ciało pozostanie zdrowe i pełne życia oraz witamin.

Advertising
Advertising
  • Powiedz „nie” głodówce

    Powiedz „nie” głodówce

    Błędem jest wierzyć, że głodówka pomoże w spadku wagi. Pierwsze, co trzeba wiedzieć, to że głodówka nie jest dietą i nie można jej stosować dzień w dzień. Raz na miesiąc, owszem, jednak w uzasadnionych przypadkach. Po głodowaniu organizm zazwyczaj domaga się większej ilości jedzenia, a im więcej dni bez pokarmu, tym więcej będzie magazynował na później, powiększając tym samym zawartość tłuszczu w ciele.

  • Zacznij powoli

    Zacznij powoli

    Mądra dieta nie polega na natychmiastowym odstawieniu wszystkiego, co niezdrowe i tuczące, ponieważ organizm musi mieć czas na przyzwyczajenie się do nowego trybu żywienia. Można jednak od początku dokonywać drobnych zmian – włączyć do diety więcej owoców i warzyw, zarówno surowych, jak i gotowanych, wieczorne przekąski zastąpić plasterkami marchewki lub jabłkiem, ciastka z kremem do kawy owsianymi ciasteczkami. Stopniowo można również odstawiać tłuszcze, a dokładniej zamieniać zwykłe tłuszcze na ich lepsze wersje: oliwę z oliwek, ryby, orzechy lub mleczko kokosowe.

  • Pięć posiłków dziennie

    Pięć posiłków dziennie

    Jedzenie małej ilości posiłków nie jest sukcesem w diecie. Ograniczenie się do jednego nie przyspiesza chudnięcia, lecz zmusza organizm do proszenia o więcej i magazynowania na zapas. Najlepsze jest zawsze jedzenie przynajmniej pięciu posiłków w ciągu dnia: śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Dzięki temu uniknie się napadów głodu oraz magazynowania tłuszczu. Jednak każdy z posiłków musi spełniać zasady zdrowego żywienia, czyli składać się z produktów bez tłuszczu, warzyw, owoców oraz produktów zbożowych, które zapewniają dużo błonnika oczyszczającego jelita.

  • Picie jest ważne

    Nawadnianie organizmu to podstawa zdrowej skóry i chudnięcia. Dzięki piciu wody mineralnej, niegazowanej albo lekko gazowanej można oczyścić jelita z toksyn oraz produktów przemiany materii. Najlepiej wypijać przynajmniej półtorej litra wody dziennie, chociaż szklankę wody z powodzeniem można zamienić na herbatki ziołowe albo owocowe. Natomiast trawienie warto wspomagać herbatą zieloną albo czerwoną, która zawiera dużo przeciwutleniaczy przydatnych do likwidowania problemów zdrowotnych.

  • Ćwiczenia i cierpliwość

    Dobra dieta to nie tylko zmiana nawyków jedzeniowych i czekanie na schudnięcie, zwłaszcza że rozsądna dieta nie sprawia, że traci się 10 kilogramów w dwa tygodnie. Potrzeba przynajmniej dwóch miesięcy, żeby zauważyć naprawdę duże efekty. Żeby wspomóc ten proces, dobrze jest zwiększyć swoją aktywność ruchową. Można ćwiczyć w domu, minimum przez dziesięć minut dziennie, lub skusić się na proste rozwiązanie, jakim jest codzienny szybki spacer.