Które witaminy wspomagają pamięć i koncentrację?

Opiekun artykułu: mciszewski
Advertising
Które witaminy wspomagają pamięć i koncentrację?

Które witaminy wspomagają pamięć i koncentrację?

Nikomu nie trzeba przypominać, że mózg jest najważniejszy, ponieważ kontroluje wszystkie ludzkie procesy życiowe. Myślenie, tworzenie, poruszanie się, wszystkie odruchy bezwarunkowe są kontrolowane właśnie przez niego. Z tego powodu o mózg trzeba specjalnie dbać, dostarczając mu składników, które wspomagają jego funkcjonowanie i nie dopuszczają do degradowania się zakończeń nerwowych, które oplatają ten narząd. Wbrew obiegowej opinii nasz mózg nie potrzebuje do pracy tylko cukru, potrzebuje licznych witamin oraz minerałów, które można mu dostarczać z jedzeniem.

Advertising
Advertising
  • Magnez dla umysłu

    Łatwo zauważyć braki magnezu w organizmie. Problemy z mięśniami, drżenie powiek, brak koncentracji – to wszystko wina jego niedoboru. W takich sytuacjach nawet jeśli chcemy się na czymś skupić, nie dajemy rady. Żeby dostarczyć mózgowi i reszcie organizmu odpowiedniej dawki tego składnika, najlepiej zacząć jeść orzechy, migdały oraz czerwoną fasolkę. Poprawa pamięci i brak apatii wywołanej niedoborem będą widoczne już po tygodniu.

  • Lecytyna na zdrowie

    Lecytyna na zdrowie

    Składnikiem, z którego zbudowane są nie tylko błony komórkowe, ale także mózg, jest lecytyna. Składnik, o którym rzadko się mówi, lecz jest niezbędny do zapamiętywania i koncentrowania się na zadaniach do wykonania. Jego braki powodują pogorszenie się ogólnego stanu umysłowego i dezorientację. Uzupełniać ją można, jedząc jajka oraz używając do przygotowywania potraw odrobiny oleju rzepakowego.

  • Grupa B

    Grupa B

    Niedocenionymi, a bardzo ważnymi witaminami są witaminy z grupy B, które są istotne dla funkcjonowania mózgu. Ich niedobory powodują rozdrażnienie, problemy z koncentracją, drażliwość i niepoprawne przyswajanie magnezu, który lepiej jest wchłaniany przy współudziale witaminy B12. Dodatkowo grupa witamin B chroni układ nerwowy przed zaburzeniami. Największym źródłem tego składnika są podroby, w tym wątróbka, pestki słonecznika, pieczywo razowe, kefiry, maślanka oraz jaja, które warto jeść dwa do trzech razy w tygodniu.

  • Zapomniany składnik

    Zapomniany składnik

    Rzadko się o nim mówi, więc nie każdy jest świadom, jak bardzo mózg potrzebuje selenu. Powoduje on, że mózg jest lepiej dotleniony, oraz usuwa toksyny, które mogłyby hamować jego pracę. Co istotne, nie jest to składnik mineralny, który znajduje się tylko w wyszukanych pokarmach. Można go znaleźć w chlebie i innych produktach zbożowych, dlatego łatwo jest go uzupełniać i warto to robić, spożywając na śniadanie kilka kromek pełnoziarnistego chleba.

  • Kwas omega 3

    O rybach mówi się, przede wszystkim podkreślając ich znaczenie dla osób walczących z cholesterolem, jednak trzeba zaznaczyć, że kwasy omega-3, które zawiera rybie mięso, to niezbędny budulec i wspomaganie ludzkiego mózgu. Poprawia koncentrację, dba o dobrą pamięć i odpowiednio odżywia wrażliwe komórki mózgowe.