Jakie są składniki zdrowej diety?

Opiekun artykułu: bigmuta
Advertising
Jakie są składniki zdrowej diety?

Jakie są składniki zdrowej diety?

Odpowiednie odżywianie jest podstawą dla naszego zdrowia i samopoczucia. Zależy od tego wszystko – od wyglądu włosów i paznokci po umiejętność koncentracji i pamięć. Dlatego warto wiedzieć, jak skomponować odpowiednią dla siebie zdrową dietę. Trzeba koniecznie pamiętać, że dobór składników diety powinien być indywidualny – każdy z nas jest inny, różne są także nasze życiowe uwarunkowania. Dlatego dieta gotowa może nie być dla nas najlepsza. Dietę można opracowywać metodą „prób i błędów”, korygując jej skład, gdy się nie sprawdza, można też zwrócić się po pomoc do specjalisty-dietetyka. Na pewno warto zwrócić uwagę na kwestię diety, gdyż bardzo wiele od niej zależy.

Advertising
Advertising
  • Czego i ile powinno być w zdrowej diecie?

    Ponieważ każdy z nas potrzebuje czego innego (dieta dziecka w okresie wzrostu będzie inna niż dieta seniora, czego innego potrzebuje rekonwalescent, a czego innego człowiek zdrowy, inaczej odżywiać się powinna pracująca umysłowo kobieta, a inaczej aktywny fizycznie mężczyzna i tak dalej), nie powinno się ulegać stereotypom, mówiącym, ile i czego powinniśmy jeść. Pewne zasady można jednak sformułować. W dobrze zbilansowanej diecie znajdują się węglowodany (do 60%), białka (do 15%) i tłuszcze (do 30%) w odpowiednich proporcjach, jest ona bogata w witaminy i minerały. Niedobór niektórych składników (żelazo, magnez, wapń, potas czy na przykład selen) może być niebezpieczny dla zdrowia. Trzeba także pamiętać, że bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety jest woda.

  • Podstawowe zasady zdrowej diety

    Podstawowe zasady zdrowej diety

    Zdrowa dieta to przede wszystkim dieta urozmaicona. Jeżeli zadbamy o różnorodność spożywanych produktów, nie grozi nam niedobór ważnych dla funkcjonowania organizmu składników. Bardzo niebezpieczne są diety odchudzające, które wykluczają spożywanie całej grupy produktów, na przykład węglowodanów. Monodiety oparte na jednym określonym składniku (na przykład tylko grejpfruty albo jajka) prowadzą do powstania poważnych niedoborów żywieniowych. Kolejna ważna zasada to obecność w diecie sporej ilości owoców i warzyw, bezcennego źródła witamin, zdrowego cukru, składników mineralnych i błonnika, a także antyoksydantów i wielu związków regulujących funkcje naszego organizmu. Zdrowa dieta to także taka, która umożliwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu.

  • Czego w zdrowej diecie być nie powinno?

    Czego w zdrowej diecie być nie powinno?

    Dobierając składniki zdrowej diety, powinniśmy znacząco ograniczyć lub w ogóle wyeliminować pewne produkty, które zakwaszają organizm i wprowadzają do niego toksyny lub rozregulowują poziom cukru. Należą do nich przede wszystkim cukier rafinowany (dostępny w wielu produktach spożywczych i w napojach) oraz generalnie węglowodany proste, sól i słone przekąski, potrawy smażone i pieczone zawierające tłuszcze trans, żywność konserwowana chemicznie, zawierająca sztuczne barwniki i polepszacze smaku (chociażby glutaminian sodu). Należy unikać fast-foodów oraz produktów w proszku do natychmiastowego przygotowania, gdyż takie „zupki w proszku” i tym podobne nie mają w zasadzie żadnych wartości odżywczych. Pułapką są także produkty „light”, które mają być mniej kaloryczne (często wcale nie są), a zawierają chemiczne dodatki, sztuczne słodziki (często szkodliwe, jak aspartam), zagęstniki (rakotwórczy karagen) i tym podobne.