Które produkty zwiększają odporność organizmu?

Opiekun artykułu: kaczy
Advertising
Które produkty zwiększają odporność organizmu?

Które produkty zwiększają odporność organizmu?

Włączenie do jadłospisu produktów, które poprawiają działanie układu odpornościowego, jest niezwykle ważne. Dzięki temu można uniknąć odwiedzania lekarza z powodu grypy, przeziębienia oraz wielu innych chorób, które mogą atakować osłabiony organizm. Wśród wielu produktów spożywczych, kilka wyróżnia się szczególną mocą, dlatego dobrze jest jadać je jesienią oraz zimą.

Advertising
Advertising
  • Zdrowe migdały

    Zdrowe migdały

    Migdały jada się okazyjnie, zazwyczaj w ciastach lub innych deserach. Warto to zmienić i zrobić z nich codzienną przekąskę. Ich główną zaletą jest ochrona organizmu przed stresem – wpływa na to zawarta w nich ryboflawina – oraz uzupełnianie braków witaminy E, której posiadają bardzo dużo. Dzięki łagodzeniu stresu migdały chronią i wspomagają układ odpornościowy, który nie jest podatny na infekcje. Aby skorzystać z dobroczynnego działania migdałów, wystarczy 10 – 12 migdałów dziennie.

  • Zdrowe kiełki

    Zdrowe kiełki

    Nie jest przesadą stwierdzenie, że kiełki to pokarm, na punkcie którego wielu oszalało, chociaż wynika to przede wszystkim z chęci zrzucenia zbędnych kilogramów. Dzieje się tak przez polecanie ich w licznych dietach odchudzających. Jednak kiełki, zwłaszcza pszenicy, warto jeść nie tylko przez wzgląd na wagę. Zawierają one cały komplet witamin – A, B, C, E – oraz składników mineralnych przydatnych organizmowi. Wpływają zarówno na poprawę urody, jak i układ odpornościowy oraz krążenie krwi. Dodatkową zaletą jest możliwość jedzenia ich na kilka sposoby – na kanapkach, w sałatce, w zupie.

  • Zdrowe brokuły

    Zdrowe brokuły

    Zielone warzywa słyną z bycia wyjątkowo zdrowymi elementami jadłospisu. Wśród nich wybija się brokuł, który zawiera ogromną dawkę witaminy A, C, a nawet duże ilości witaminy K, potrzebnej do prawidłowego krzepnięcia krwi i krążenia. Zapach brokułów zniechęca niektórych, jednak jest to warzywo, które można jadać na surowo, pamiętając o dokładnym umyciu przed włożeniem do ust. Brokuł bardzo dobrze wspiera układ odpornościowy, nie dopuszcza do pojawienia się infekcji i rozwoju przeziębienia, a dodatkowo chroni żołądek przed wrzodami.

  • Zdrowy miód

    Są osoby, które wystrzegają się miodu, uznając go za zbyt tuczący. Istotnie, miód posiada kalorie i jest słodszy od cukru, jednak ma zalety, których żaden cukier nie posiada. Ze względu na słodycz używa się go znacznie mniej niż białego cukru, poza tym tylko w nim znajduje się inhibina. Jest to substancja, która chroni błonę śluzową dróg oddechowych przed bakteriami wywołującymi choroby. Picie herbaty z miodem nawilża podrażnione gardło, oczyszcza, a nawet działa wykrztuśnie w przypadku zalegającej wydzieliny.

  • Zdrowy jogurt

    Zdrowy jogurt

    Poza produktami roślinnymi również nabiał potrafi wpływać na poprawę działania układu odpornościowego. Maślanka, kefir, jogurt naturalny – wszystko to zawiera probiotyki, które chronią układ pokarmowy przed niebezpiecznymi bakteriami, uniemożliwiając im rozwój. Zdrowy układ pokarmowy, w którym nie rozwija się infekcja, to równocześnie zdrowy układ odpornościowy.