Malinowe lekarstwa na przeziębienie

Opiekun artykułu: bobik
Advertising
Malinowe lekarstwa na przeziębienie

Malinowe lekarstwa na przeziębienie

Maliny są nie tylko dobrymi owocami do deserów i koktajli. Sprawdzają się bardzo dobrze jako środki wspomagające zdrowie. Zarówno w czasie przeziębienia, jak i w czasie grypy warto stosować specyfiki z nich. Dobre działanie malin jest związane z licznymi substancjami, które zawierają i dzięki którym nazywane są naturalnym antybiotykiem.

Advertising
Advertising
  • Malina i kardamon

    Malina i kardamon

    Proste mikstury malinowe można wykonać we własnym domu, dzięki temu są zdrowsze i można przygotowywać je w dowolnej ilości. Takim specyfikiem jest rozgrzewający i leczniczy sok malinowy. Do jego wykonania potrzebne jest 50 ml soku z malin i 4 strąki zielonego kardamonu.Kardamon należy rozgnieść w moździerzu albo przy pomocy wałka do ciasta, wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Następnie odstawić do zaparzenia na 10 – 15 minut, po czym odcedzić i dolać do kardamonu sok malinowy. Można dodać odrobinę wrzątku. Miksturę wypić od razu – zapewnia rozgrzanie organizmu oraz zwalczanie bakterii.

  • Napar z malin

    Maliny są skuteczne nie tylko gdy męczy kaszel, ale także jako środek zbijający wysoką temperaturę w czasie grypy lub ostrego przeziębienia. Dobrą pomocą jest napar malinowy, do którego przygotowania potrzebne są 2 łyżki suszonych malin i 1 szklanka wody.Wodę doprowadzić do wrzenia – w rondlu lub czajniku – po czym zalać nią maliny. Przykryć talerzykiem, aby parzyły się przez 10 minut, a następnie popijać. Najlepsze efekty daje wypijanie nawet 2 – 3 szklanek mikstury dziennie.

  • Napar z liści malin

    Napar z liści malin

    Nie tylko owoce maliny mają lecznicze działanie. Równie dobrze sprawdzają się liście malin, z których można przygotować poprawiający zdrowie napar. Wystarczy przygotować 1 łyżkę suszonych liści malin i 1/2 szklanki wody.Wodę zagotować i zalać nią liście malin, po czym pozostawić do zaparzenia na 10 minut. Następnie można odcedzić specyfik do osobnego kubka i wypić. Warto wypijać napar przynajmniej 3 razy dziennie. Można używać go również do płukania jamy ustnej w czasie zapalenia gardła albo uciążliwego kaszlu.

  • Sok malinowy

    Sok malinowy

    Sok malinowy może być dodawany do ciepłej herbaty, do płatków owsianych, do kaszki manny, a nawet wypijany bez dodatków. Zamiast kupować, można przygotować go własnoręcznie. Potrzebne jest jedynie 250 g malin i 200 g cukru.Maliny i cukier – układane na przemian – należy układać w słoiku, po czym przykryć otwór naczynia gazą i pozostawić na tydzień w dobrze nasłonecznionym miejscu. Maliny puszczą sok, który można przelać do butelki i pić codziennie lub w razie potrzeby.