Co jadać w czasie grypy?

Opiekun artykułu: kondik
Advertising
Co jadać w czasie grypy?

Co jadać w czasie grypy?

Grypa, zwłaszcza ciężka, nie jest chorobą, która zachęca do jedzenia. Zazwyczaj nie ma się na to siły ani ochoty. Jednak nie wolno głodzić organizmu, ponieważ może to spowodować wydłużenie się leczenia. Trzeba jedynie wiedzieć, co jeść, aby wzmocnić organizm i pomóc mu zwalczyć chorobę.

Advertising
Advertising
  • Ciepły rosół

    Ciepły rosół

    Jedzenie rosołu w czasie grypy to nie tylko wymysł babć i prababć. W czasie tak obciążającej organizm choroby bulion stanowi idealny dodatek do leków. Powinien być ciepły, ale nie za gorący, aby nie podrażnić gardła. Rosół może pomóc nie tylko przy łagodzeniu podrażnień w błonie śluzowej gardła. Mobilizuje on do pracy rzęski, którymi wyłożona jest jama nosowa, więc bakterie z niej są szybciej usuwane. Dodatkowo nawadnia organizm, co jest niezbędne w czasie gorączki, a także zawiera witaminy i cysteinę, składnik działający wykrztuśnie.

  • Wartościowe ryby

    Wartościowe ryby

    Produktem spożywczym, który warto włączyć do diety w czasie choroby, są ryby. Posiadają one dwa składniki, które szczególnie dobrze pomagają w zwalczaniu infekcji – białko oraz kwasy omega-3. Białko wspierające odbudowę systemu immunologicznego oraz jego pracę, znajduje się we wszystkich rybach, natomiast najwięcej przydatnych kwasów tłuszczowych posiadają ryby morskie: dorsz, makrela, tuńczyk, łosoś. Jeżeli nie jest się wielbicielem ryb, można w czasie grypy oraz w sezonie jesienno-zimowym przyjmować tran w tabletkach.

  • Wzmacniający czosnek

    Jedzenie czosnku przed chorobą oraz w czasie choroby to możliwość szybszego powrotu do zdrowia. Nie na darmo czosnek jest uważany za naturalny antybiotyk. Nie pachnie zbyt przyjemnie, jednak zawiera związki, które wzmacniają układ odpornościowy oraz zwalczają wirusy odpowiedzialne za zachorowanie. Można przygotowywać ciepłe mleko z czosnkiem i miodem, stosować syrop z czosnku lub grzanki z czosnkiem. Choremu zazwyczaj nie dopisuje apetyt, jednak zjedzenie jednej kromki chleba z czosnkiem może skrócić czas trwania choroby.

  • Niezbędne owoce

    Niezbędne owoce

    Witamina C to witamina, której w czasie grypy potrzebuje się podwójnie dużo. Można ją przyjmować w tabletkach oraz pijąc herbatę z cytryną, jednak duże jej ilości znajdują się przede wszystkim w owocach. Do diety chorego powinny zostać włączone jabłka, pomarańcze – jeżeli nie podrażniają żołądka – owoce leśne, zwłaszcza jagody i porzeczki. Ze względu na to, że zimą, kiedy grypa dopada najczęściej, ciężko o świeże owoce, można posiłkować się sokami, najlepiej jednodniowymi, które zawierają dużą dawkę witamin. Równie dobrze sprawdzają się soki warzywne. Tak, jak w przypadku innych napojów, soki nie powinny być zimne, ale o temperaturze pokojowej.

  • Przydatny jogurt

    Przydatny jogurt

    Siła układu odpornościowego związana jest z układem pokarmowym. Z tego powodu w czasie grypy warto nie rezygnować z jogurtu naturalnego. Można do niego dodawać owoce lub płatki owsiane, aby wzmocnić działanie, lub jeść go samodzielnie. Zawiera on dużo probiotyków, które wzmacniają odporność i pozwalają na zwalczenie atakujących ciało wirusów.