W jaki sposób oraz kiedy zbijać gorączkę?

Opiekun artykułu: tweety
Advertising
W jaki sposób oraz kiedy zbijać gorączkę?

W jaki sposób oraz kiedy zbijać gorączkę?

Gorączka nie jest niczym złym, jak przywykło się uważać, ponieważ to znak od organizmu, że znajdują się w nim bakterie i wirusy, które ciało próbuje zwalczać. Z tego powodu nie każda podwyższona o kilka stopni temperatura to od razu powód do łykania kilkunastu tabletek lub wizyty u lekarza. Zbijać ją można domowymi środkami, wspomagając miodem, syropem malinowym lub mlekiem z czosnkiem naturalny proces walki ciała z intruzami.

Advertising
Advertising
  • Stan podgorączkowy

    Stan podgorączkowy

    Temperatura ciała człowieka waha się w zależności od pory dnia, a nawet pory roku. Z tego powodu dwie kreski więcej na termometrze nie są chorobą ani nie są zazwyczaj odczuwalne. W związku z tym, gdy temperatura waha się między 36,8°C a 37,5°C, można mówić o stanie podgorączkowym, który nie wymaga silnych leków. W takiej sytuacji organizm jest jeszcze w stanie samodzielnie zwalczać wirusy, wyższa temperatura, w której giną, jest tego dowodem. Wspomaganie układu odpornościowego powinno ograniczyć się do wypicia ciepłej herbaty z miodem lub sokiem malinowym albo wzięcia aspiryny, bez używania mocniejszych środków. Dopiero gdy pojawią się dodatkowe objawy: kaszel, ból kości, ból gardła, a temperatura znacząco wzrasta, należy udać się do lekarza i rozpocząć mocniejszą kurację. Szczególną ostrożność należy zachować, gdy pojawia się temperatura u dzieci, ponieważ może ona wzrosnąć szybciej niż u dorosłej osoby.

  • Zbijanie gorączki – łagodnie

    Zbijanie gorączki – łagodnie

    Nie na każdego stan podgorączkowy działa męcząco i boleśnie, niektóre osoby nie odczuwają żadnego dyskomfortu. Jednak jeśli termometr wskazuje, że temperatura jest wyższa niż powinna, najprostszy sposób do herbata z sokiem malinowym albo mleko z miodem i czosnkiem. Sok malinowy działa jak naturalny antybiotyk, a do tego rozgrzewa. W przypadku mleka miód działa bakteriobójczo, więc wspomaga organizm w trwającej walce, a czosnek jest skutecznym antybiotykiem wprost z natury. Jeśli to za mało, można stosować chłodne kompresy. Ręcznik wymoczony w chłodnej wodzie albo z zawiniętymi w niego kostkami lodu kładzie się na czole bądź na karku, brzuchu lub kończynach dolnych. Dobrze jest również pić więcej płynów, gdyż wyższa temperatura wzmaga pocenie się. Z tego powodu, mimo popularnych zaleceń wygrzewania się, lepiej nie zakładać grubej piżamy, swetra i nie wchodzić pod grubą kołdrę. Ciało musi wypocić bakterie, ale nie może się przegrzać, ponieważ jest to dla niego niezdrowe.

  • Zbijanie gorączki – mocniej

    Zbijanie gorączki – mocniej

    Gdy gorączka przekracza 37,5°C, zaczyna zwiastować poważniejszą chorobę, z którą organizm może sobie nie poradzić bez odpowiedniego wsparcia. Jeśli temperatura ciała przekroczyła 38°C i utrzymuje się przez kilka dni, trzeba koniecznie odwiedzić lekarza. W przypadku pojawienia się temperatury 39,5°C, konsultacja z lekarzem powinna być natychmiastowa. Zazwyczaj w takiej sytuacji lekarz zdiagnozuje jedną z poważniejszych chorób, np. grypę, i przepisze stosowne leki. Jednak gorączka nie zawsze od razu po nich spada, w związku z czym warto stosować także inne środki wspomagające. Można zastosować kompresy, chociaż im wyższa gorączka, tym większa powierzchnia ciała wymaga schłodzenia. W takiej sytuacji należy przygotować wannę pełną wody, która będzie tylko o kilka stopni chłodniejsza niż temperatura ciała. Warto podawać także zimne, ale nie lodowate napoje do picia, które będą chłodziły od wewnątrz.